Ciki! Lopáson kapták a Pesti Srácok „újságíróját”, Jurák Katát

Le sem tagadhatná, hogy fideszes!

Fényes Csongor társadalomkutató csütörtökön számolt be róla: döbbenettel tapasztalta, hogy egy június 2-án, a Mérce.hu portálon megjelent tanulmányát (amely a Momentumról szólt) bárminemű forrásmegjelölés nélkül ellopta a Pesti Srácok szerzője, Jurák Kata.

A társadalomkutató számítása szerint a fideszes propagandista hölgy

„216 szavát, 1651 karakterét”

lopta el a tanulmányából anélkül, hogy bármilyen engedélyt kért volna rá, majd használta fel kifacsart szövegkörnyezetben egy, a pestisracok.hu-n megjelent hangulatkeltő írásában.

Jurák Kata

Fényes Csongor ezután felszólító levelet írt a fideszes szennyportálnak, amely végül eltávolította az ominózus részt a cikkből, de sem bocsánatot nem kértek tőle, sem a cikkben nem jelezték az utólagos változtatást.

A feketeleves azonban csak ezután jött: a kutató nem sokkal Jurák Kata plagizálása után vette észre, hogy a Pesti Srácok-cikk villámsebesen szétterjedt a fideszes médiabirodalom termékeiben, és az Origótól kezdve különböző erdélyi portálokig rengeteg helyen közölték újra az ellopott tanulmány-részleteket.

Fényes Csongor azt írja:

„Az ügy mindenesetre arra ráébresztett, hogy a propaganda-gépezet szerteágazó csápjaival és önmagát eszetlenül reprodukáló felületeivel szemben nem csak a hamis vádakkal rágalmazott >>NER-ellenségek<< tehetetlenek, hanem azok a szerzők is, akiknek munkáját ellopják, és kontextusukból kiragadva, értelmüket megváltoztatva használják fel saját céljaikra.”

További részletek a Mérce.hu-n.

Valódi Hírek