Sírsz: Pénzbüntetésre ítélték a srácot, aki felfedezett egy biztonsági rést a Telekom rendszerében

Így legyen becsületes az ember!

600 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a bíróság első fokon azt az etikus hackert, aki 2017-ben tárt fel egy súlyos biztonsági rést a Telekom rendszerében.

A programozónak tanuló srác azonnal értesítette a céget, ahol még az is felmerült, hogy állás ajánlanak neki, de végül feljelentés lett a dologból.

Az ügyészség 8 éves (!), letöltendő börtönbüntetést kért a fiúra, mert az szerintük veszélyes a társadalomra, illetve vádalkut is ajánlottak neki: 2 év börtönt 4 évre felfüggesztve, ha bűnösnek vallja magát. Ezt a hacker nem fogadta el, a tárgyalás végén pedig bűnösnek találták, de csak pénzbüntetésre ítélték.

A férfit a Társaság a Szabadságjogokért képviselte a bíróságon.

Az ítélet után ügyvédje, Hüttl Tivadar azt mondta:

„aki jószándéktól vezérelve a köz érdekében feltár egy komoly biztonsági hibát, nem követ el olyan cselekményt, ami veszélyes lenne a társadalomra. A büntetőjog az ártó szándékú cselekmények esetében alkalmazható.

A bíróságnak fel kellett volna ismernie, hogy a védencünknek köszönhetően hárult el a biztonsági kockázat és felmentő ítéletet kellett volna hoznia. Fontos, hogy a joggyakorlat ebbe az irányba menjen, a bíróságok ismerjék fel, hogy az etikus hackerek nem követnek el bűncselekményt, ezért fellebbeztünk”.

(via)

Valódi Hírek