Ócska trükkel akarja megfúrni az újpesti összefogást egy kiugrott szocialista dinoszaurusz

Ellopta az ellenzéki pártok nevét, célkitűzéseit, de „nem tud semmiről”.

Ahogy több helyen az országban, Újpesten is megvalósult az ellenzéki pártok összefogása.

Ehhez tavaly decemberben megalakították az ernyőszervezetüket, amely alatt indítják majd a közös polgármester- és képviselő-jelöltjeiket az őszi önkormányzati választásokon.

Ez a szervezet lett az Újpestiek Közössége Egyesület, vagyis UPK. A megállapodás szerint a kerületben a polgármester-jelöltet a Momentum adja, Déri Tibor személyében.

Akad viszont egy nagy probléma:

a bejegyzési okiratokban megtalálható működési célokat lemásolva hirtelen megalakult egy másik egyesület is, ÚPK néven. (tehát egy ékezet különbség van a két szervezet rövidítése között).

Ez a kamugyanús szervezet Horváth Imre, a 75 éves korábbi szocialista képviselő neve alatt fut. Ő jegyezte be még idén májusban és az elnöke is ő – írja az Index.

Horváth Imre

Horváth – állítása szerint – amióta kilépett az MSZP-ből, nem tagja semmilyen pártnak és még gondolkodik, hogy indul-e a választáson. Úgy gondolja, kell a támogatottság,

ami szerinte az ellenzéki pártok mögött nincs meg.

A portál rákérdezett, hogy mégis hogyan jött ki az Újpesti Patrióták Egyesületből az ÚPK rövidítés, erre Horváth azt válaszolta, hogy

így adódott.

Amikor rámutattak arra, hogy elég komoly a hasonlóság az UPK-val, akkor a volt képviselő terelt, azt mondta, „higgye el, hogy nem tudom , mert nem láttam annak a másik szervezetnek a papírjait. Nem az én ügyem, hogy ha hasonlít„.

Arra már végképp nem adott érdemi választ, hogyan lehet az, hogy a két egyesületnek a civil szervezetek bírósági bejegyzésében szereplő „cél szerinti leírása” gyakorlatilag szóról szóra megegyezik. A cikk szerint úgy csúszhatott át az ellenőrzésen, hogy míg az UPK-t a fővárosban hozták létre, addig

az ÚPK-t Egerben jegyeztették be.

Déri Tibor, az ellenzék közös polgármester-jelöltje azt mondta,

keresik a jogorvoslati lehetőséget

a választók megtévesztésére szolgáló, egyértelmű trükk miatt. A polgármester-jelölt szerint kitartanak saját UPK-juk, azaz az Újpestiek Közössége Egyesület mellett, ez lesz a hatpárti együttműködés jelölőszervezete helyben.

Déri Tibor

Az ellenzéki jelölt szerint az ex-szocialista politikust a kerületi, avagy az országos Fidesz irányíthatja. Úgy gondolja, az álcivil névhasználati trükk csak a kezdet,

a Fidesz Újpesten mindent bevet majd,

mert láthatóan számukra ez egy érdekharc.

Horváth Imre egyébként 2017 novemberében lépett ki az MSZP-ből, amikor kiderült, hogy a megállapodás értelmében a DK jelöltje, Varju László indul a körzetben.

Horváth függetlenként elindult és 2,34%-os eredményt ért el, a körzetet Varju így is simán megnyerte.

Valódi Hírek