Gulyás a klímavédelemről: Nincs ok a sietségre, semmi sem sürget bennünket

Szó bennszakad, hang fennakad.

Ülést tartott kedden az Országgyűlés európai ügyek bizottsága, ahol Gulyás Gergely kancelláriaminisztert kérdezték a képviselők.

Az ülés leghangsúlyosabb témája a klímavédelem volt, aminek külön aktualitást adott, hogy Magyarország a napokban megvétózta az Unió által 2050-re kitűzött klímacélt.

Beszámolójában Gulyás az Index tudósítása alapján úgy fogalmazott:

„Semmi nem sürget bennünket”

Az ülésen meg is magyarázta, miért vétózta meg a kormány a 2050-es klímacélt: mert már 2030-ra is ki van tűzve az unióban egy hasonló klímastratégia. Ezt a 2030-ig kitűzött tervet senki nem vitatja, azonban abban, hogy 2050-ig minek kell történnie, nincsen megegyezés.

Szerinte Magyarország 1990 óta példátlan mértékben csökkentette a széndioxid-kibocsátását, a 2030-ra kitűzött klímacél megvalósítása a terv szerint halad.

Gulyás azt állította: a kormány folytatni fogja a házszigetelési programot, valamint komoly támogatást ad most is napenergiára és atomenergiára.

Szél Bernadett független képviselő erre úgy reagált, az 1990-es mérési alapot könnyű tartani, a magyar ipar összeomlásából viszont nem lehet hosszú távon megélni.

Szerinte a 2030-ig szóló terv mindössze egy kidolgozatlan fércmű: még a közlekedésből keletkező széndioxid-kibocsátás emelkedésével sem számol az anyag,

miközben Budapesten a szálló por miatt emberek halnak meg.

„Túl vagyok már azokon az illúziókon, hogy minden témában értelmes párbeszédet lehet folytatni, amire igen kicsi az esély az ellenzékkel”

– válaszolta Szélnek a miniszter.

Gulyás szerint a kormány alapvetően támogató állásponton van a klímavédelemben, aminek a szempontjából Magyarország eddig is éltanuló volt. Vannak viszont más országok (pl. Lengyelország), ahol a megújuló energiára való átállás komoly anyagi forrásokat igényel.

Gulyás Gergely szerint „a lengyelekkel való szolidaritásként” is lehet értelmezni a 2050-es klímacél megvétózását.

Hozzátette, ha karbonsemlegességet akarunk, vagy egyáltalán a párizsi célokat tartani, az Paks nélkül nem fog menni.

(via Index)

Valódi Hírek