Karácsonyék megpróbáltak manipulálni egy közvélemény-kutatást – Kiakadt a kutatásvezető

150 aktivista kattintgatott, hogy eltorzítsa a végeredményt.

Elképesztő történetről számolt be az azonnali.hu: a bizonyítékokkal megtűzdelt cikk tanúsága szerint a Párbeszéd nevű párt Karácsony Gergely érdekében megpróbálta meghekkelni az IDEA Intézet online közvélemény-kutatását.

A párt megtévesztő e-mailben küldte körbe a szimpatizánsainak a kérdőívet, amelyben azt állították: „Karácsony Gergely kampányát segíti”, aki kitölti azt.

A lap feltette a kérdést: Miért segítené Karácsony Gergely kampányát, ha sok párbeszédes tölt ki egy kutatást, és ezáltal eltorzítja az eredményt? Mennyire fair eszköz ez egy kampányban?

A párt sajtóosztálya szerint semmi kivetnivaló nincs ebben. „Ez nem közvélemény-kutatás, hanem egy online szavazás, amit bárki kitölthetett” – állították az azonnali.hu kérdésére.

Másképp látja a helyzetet Böcskei Balázs, az IDEA Intézet vezetője, aki a lapnak elmondta:

a Párbeszéd körlevelének hatására nagyjából kétszer százötven ember trollkodott, ezt ki is szűrték.

Böcskei Balázs, az IDEA Intézet vezetője

Közölte: ha egy forrásból több kitöltés érkezik, azt megjelölik, és külön is átnézik. Egyből feltűnik, ha egy levelezőlistáról vagy egy párt Facebook-csoportjából érkezik egyszerre egy halom kitöltés.

Böcskei Balázs szerint az ilyen hamis kitöltések az érvényes kitöltéseket nem befolyásolják, a kiszűrésük ugyan plusz munkát okoz, de ez kezelhető.

Arra a kérdésre, hogy mit szól Karácsonyék hekkelési kísérletéhez, a kutatásvezető úgy válaszolt:

„Az, hogy egy párt központilag és ilyen transzparens módon tegyen kísérletet egy kutatás manipulálására, az talán páratlan a magyar közvélemény-kutatás történetében.”

Úgy tűnik, hogy Karácsonyéknak elég szelektív az IDEA kutatásaihoz való hozzáállásuk: a múlt héten az intézet megmérte a főpolgármester-jelöltek népszerűségét, és azt találta, hogy

Kálmán Olga 44 – 26 százalékra vezet

Karácsony előtt – ezt akkor vonakodva fogadták az MSZP-P politikusai.

Érdekes, hogy ugyanennek az IDEA Intézetnek a kutatását 2017-ben még büszkén posztolták a Facebook-oldalukra, mivel akkor az kedvező volt számukra.

Ez még azelőtt történt, hogy Karácsony elárulta volna az Együttet, ezért közösen szerepelnek rajta:

.

Korábban sokan elmarasztalták Puzsér Róbertet, amiért megfenyegette a számára kedvezőtlen adatokat mérő Závecz Tibort. De arra még Puzsér sem vetemedett, hogy a trolljaival megpróbáljon manipulálni egy kutatást…

(azonnali.hu nyomán)

Valódi Hírek