Nincs kegyelem: Palkovics holnap benyújtja az Akadémia kinyírásáról szóló törvényt

Cinikusan megmagyarázta, mire a nagy sietség.

Holnap beterjeszti az Országgyűlésnek Palkovics László az Akadémiáról szóló törvény módosítását – számolt be az atv.hu.

Beterjesztjük a törvényjavaslatot, ami azt mondja, hogy a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézet hálózata -ami eddig a Köztestület alatt működött – egy, a Tudományos Akadémiához hasonló jogállású alkotmányos szervezet, az Eötvös Loránd Kutatási Intézet intézményhálózataként működjön tovább.” – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetője.

Nem igazán hatotta meg a kormányt a vasárnapi tüntetés, Palkovics szerint

két szálon zajlanak az események, és ennek van egy politikai része, ami ugye a sajtóban, illetve az utcán látszik, a tegnapi, az ebbe a kategóriába tartozik. Ezzel párhuzamosan pedig zajlik egy szakmai tevékenység. […] Ma délután folytatódik az utolsó egyeztetés, ami a normaszöveget illeti.

A cikkből kiderült, hogy meglehetősen gyorsan zavarják át az einstandot, augusztus 1-én létrehozzák az Eötvös Loránd Intézetet, aminek majd a kutatóintézetek az elemei lesznek és szeptember elsejével már át is kerülnének ezek a szervezetek. Mindezt Palkovics cinikusan azzal indokolta, hogy

nem jó a bizonytalanság.

Arra is próbát tett, hogy az egész ügyet egy személyi véleménykülönbségre redukálja, azt mondta:

Nézze, az elnök úrnak az a dolga, hogy ő a meggyőződése szerint egy jól működő kutatóintézeti hálózatot, ami ma az Akadémiánál van, hogy ezt ott tartsa. Én meg úgy gondolom, hogy ez az intézet sokkal jobban fog tudni működni egy másik formában.

Mint ismert: A kormány arra készül, hogy augusztus 1-jén erővel vegye el a Magyar Tudományos Akadémiától (MTA) a kutatóintézeteket. Az lenyúlás tervezete kiszivárgott és abból kiderült, hogy az MTA-tól

elvennék az összes kutatóintézetét,

azokat kiszerveznék egy újonnan létrehozandó intézménybe, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózatba, amelynek irányításában meghatározó befolyása lenne a kormánynak.

Az MTA-t törvénnyel akarják kötelezni arra, hogy a kutatóintézetekhez kapcsolódó teljes akadémiai vagyont ingyenes használatba adja oda, vagyis az intézetek mellett az MTA vagyonának meghatározó részét is elvennék.

https://www.youtube.com/watch?v=52dfv4TWzUI

Valódi Hírek