Kósa Lajos benyújtott egy törvényjavaslatot kifejezetten Czeglédy Csaba ellen

Demokrácia, Fidesz-módra!

A Fidesz szerint „az ellenzék sorozatosan visszaél a képviselőjelölteknek járó mentelmi joggal”, ezért törvénymódosító javaslatot, úgynevezett Lex Czeglédyt nyújtanak be még ma a Parlamentnek – mondta Kósa Lajos a Pesti Srácoknak.

A javaslat elfogadása kétharmados támogatást igényel, ami azonban a jelenlegi helyzetben nem okoz gondot a kormánypártoknak.

A javaslat azt mondja ki, hogy az olyan büntetőügyben ne illesse meg mentesség a képviselőjelöltet, amely még a nyilvántartásba vétele előtt indult. Kósa szerint ugyanis az ellenzék most arra használja a választást, hogy „egy bűnözőt menekítsenek ki a büntetőeljárás alól”.

Czeglédy Csaba a DK európai listájának záró helyén szerepel, az ellenzéki delegáltakkal felduzzasztott Nemzeti Választási Bizottság pedig nem függesztette fel a mentelmi jogát, ami miatt Völner Pál igazságügyi államtitkár nekiment az NVB-nek.

Völner azt írta: nem volt még példa arra, hogy köztörvényes bűncselekmény gyanúja esetén ne függesszék fel a mentelmi jogot.

Dobrev Klára, a DK európai listavezetője korábban azt mondta: nem akadályozzák a büntetőeljárást, mert az ügyészség befejezte a nyomozást, már vádat emeltek Czeglédy ellen. Dobrev szerint a mentelmi jog amúgy is csak május 26-ig szól.

Czeglédy Csaba ellen költségvetési csalás gyanúja miatt emeltek vádat, tagadta bűnösségét.

(via)

Valódi Hírek