Nemzetközi botrány: Handó Tünde nem volt hajlandó válaszolni a magyar bíróságok törvényességét vizsgáló szervezet képviselőinek

Megrökönyödött Szájerné viselkedésén a Nemzetközi Bírói Egyesület.

Áprilisban Budapesten járt a Nemzetközi Bírói Egyesület delegációja, többek között azért, hogy a magyar bíróságok törvényes működését vizsgálják, beleértve Handó Tünde, az Országos Bírói Hivatal (OBH) elnökének sokat kritizált kinevezési gyakorlatát, valamint az OBT és az OBH közötti konfliktust.

A nemzetközi bizottság tagjai találkoztak bírókkal, Darák Péterrel, a Kúria elnökével, a Magyar Bírói Egyesület (MABIE) tisztségviselőivel, az Igazságügyi Minisztérium államtitkárával, valamint Handó Tündével, de Handó egyáltalán nem volt hajlandó válaszolni a kérdéseikre.

A bizottság jelentéséből kiderül, minden fél hasonlóan mutatta be a helyzetet, kivéve Handó Tünde, aki a legócskább trükkel kerülte meg a találkozón a választ.

A találkozó elején a bizottság tagjai kérdéseket akartak feltenni, de akkor Handó közölte, ő készült egy bemutatóval. Majd amikor egy órában ismertette, milyen sikereket ért el hivatala, azt is közölte, hogy neki nincs több ideje, és mennie kell, így nem tudtak neki kérdéseket feltenni a bizottság tagjai.

A Nemzetközi Bírói Egyesület jelentése megállapítja, hogy a megmaradt OBT-tagok

“folyamatos üldözésnek, zaklatásnak és megtorló akcióknak”

vannak kitéve a tanácselnökök, és személyesen az OBH elnöke részéről, így például fegyelmi eljárásokat indítanak ellenük, vagy bizonyos szakmai tevékenységektől tiltják el őket.

Idézik a MABIE főtitkárának, a szintén OBT-tag Szabó Sándornak esetét, akit a jelentés szerint Handó kétszer is behívott az irodájába és megfenyegette, hogy vagy lemond az OBT-tagságáról, vagy fegyelmi eljárást indítanak ellene.

Handó Tünde

Mivel Handó nem bocsátotta az OBT rendelkezésére a kért dokumentumokat, ezért a testület nem is tudta ellenőrizni a tevékenységét, nem tudta megállapítani, hogy jogszerűen használja-e a hatalmát vagy sem, holott alkotmányos érdek lenne, hogy ellenőrizzék.

A jelentés végül arra jut, hogy Handó tevékenységének köszönhetően egy

nagyon súlyos helyzet alakult ki, ami egyfajta alkotmányos válsághoz közelít.

Megállapítják, hogy az OBH hatalma túl nagy, és ez mind egy emberben, Handó Tündében testesül meg, miközben az OBT hatalma túl korlátozott, szinte nem is létező, és könnyedén semlegesíthető.

Elfogadhatatlan, hogy az ellenőrizendő szerv (az OBH) illegitimnek mondhatja ki az őt ellenőriző szervet (OBT) és megtagadja vele a törvény által előírt együttműködést.

További részletek a hvg.hu cikkében.