Rendkívüli hír: A Velencei Bizottság elmarasztalta a fideszes különbíróságokat

Rengeteg az alkotmányos probléma a fideszes csicskabírósággal.

Elmarasztalta a közigazgatási bíróságokról szóló magyar törvényeket pénteken elfogadott állásfoglalásában a Velencei Bizottság.

Az Európa Tanács alkotmányjogi kérdésekkel foglalkozó szakértői testülete szerint a modellel több probléma is van, amelyek közül a legfontosabb, hogy

rendkívül kiterjedt hatáskörök koncentrálódnak kevés érintett kezében,

illetve hogy ez ellen nincsenek hatékony fékek és ellensúlyok.

A közigazgatási felsőbíróság elnöke széles jogkörökkel rendelkezik nemcsak ezen testület, hanem más közigazgatási bíróságok és azok alkalmazottai felett is.

Aláhúzták: az igazságügyi miniszternek a bírák kinevezésére, előléptetésére és egyebekre vonatkozó széles jogkörei kérdéseket vetnek fel

a valódi jogorvoslati eljárások hiányával kapcsolatban.

Különösen problémás rendelkezés, hogy a kinevezésekben a végső döntést meghozó miniszter módosíthatja az Országos Közigazgatási Bírói Tanács személyi tanácsa által megállapított rangsort, és nincsenek megszabva feltételek vagy kritériumok, hogy milyen esetben.

A Velencei Bizottság ülése

A Velencei Bizottság ajánlásokat is megfogalmazott.

  • Elvárják, hogy a magyar kormány határozza meg, a miniszter milyen kritériumok mentén változtathat a bírójelöltek rangsorán, és ehhez a személyi tanács egyetértésére is szükség legyen, valamint adjanak lehetőséget jogorvoslatra.
  • Legyen szigorúbb és precízebb azon feltételeknek a jogi ellenőrzése, amelyek alapján a tárcavezető sikertelennek nyilváníthatja a felvételi eljárásokat.
  • Fontos, hogy a közigazgatási törvényszékek elnökeinek kinevezésébe a személyi tanácsnak is legyen valódi beleszólása, és biztosítsanak jogorvoslati lehetőséget az érintettek számára.
  • Végezetül állapítsák meg annak módjait, hogy miként ellensúlyozhatók a felsőbírósági elnök előjogai azáltal, hogy az ügyekbe nagyobb beleszólást biztosítanak a bíráknak, a közigazgatási bírói tanácsoknak és/vagy az Országos Közigazgatási Bírói Tanácsnak, illetve legyen lehetőség jogorvoslatra bizonyos elnöki döntések esetén.

A részletes tájékoztatást és a többi ajánlást hétfőn fogják közzétenni.

(MTI nyomán)

 

Valódi Hírek