Megszavazták: A Putyin-bank a világ összes kedvezményét megkapta Orbántól

Elképesztő, hogy mi mindent adunk nekik.

Kedden az Országgyűlés 123 igen, 55 nem szavazattal elfogadta a kormány javaslatát, mely szerint az orosz érdekkörbe tartozó Nemzetközi Beruházási Bank (NBB)

teljes mentességet kap a magyar hatóságok felügyelete alól,

vezetői és vendégei pedig a diplomáciai mentesség szabályai szerint mozoghatnak Magyarországon és az Európai Unióban.

A törvénytervezet szerint adó- és járulékmentesség, védett (de ellenőrizhetetlen) székház és elnöki rezidencia, korlátlan beutazási, azaz bevándorlási lehetőség, és diplomáciai mentesség is jár majd az Orbán-kormány és az oroszok által 2018 végén kötött nemzetközi megállapodás alapján.

A nagyjából 1000 milliárd euró mérlegfőösszegű, moszkvai székhelyű NBB fejlesztési projektekre, beruházásokra ad közép- és hosszútávú hiteleket.

A bankot 1970-ben a KGST tagjai közül a Szovjetunió, az NDK, Bulgária, Csehszlovákia, Lengyelország, Magyarország és Mongólia alapította.

2012-ben Putyin újraélesztette a bankot: a lépés jól illeszkedett Oroszország nagypolitikai törekvéseihez, hogy újra kiterjessze a nemzetközi befolyását, különösen a korábban általa uralt kelet-közép európai térségben.

Az Orbán-kormány azt állítja: a bank székhelyének áthelyezéséről szóló döntés számos előnnyel jár mind a nemzetközi pénzintézet, mind Magyarország számára.

(Index / 444 / Nyugati Fény)