Macedónia hivatalosan felszólította Magyarországot, hogy adjuk ki a nálunk dekkoló politikusbűnözőt

Gruevszki egyetlen célja az igazságszolgáltatás elkerülése volt – áll a macedón kormány közleményében.

A hazánkban tartózkodó politikusbűnöző, Nikola Gruevszki kiadatását kérte Szkopje Budapesttől – közölte a szkopjei sajtó szerdán. A macedón kormány kedd délután küldte el a kiadatási kérelmet Magyarországnak.

Renata Deszkoszka macedón igazságügyi miniszter a sajtónak azt mondta: a kiadatáshoz szükséges dokumentumok egy részét már lefordították, egy másik részét pedig utólag küldik el.

„Szerepelnek benne mindazok az eljárások, amelyekben vizsgálat vagy vizsgálati előkészület folyik, és amelyek alapot nyújtanak arra, hogy letartóztassák (Nikola Gruevszkit), ha kiadják” – tette hozzá.

A macedón kormány közleményben reagált Gruevszki állításaira.

Közölték, hogy

Nikola Gruevszkit jogerősen ítélték el, nyilvános és átlátható eljárás során,

és ellene továbbra is több bírósági eljárás és nyomozás folyik.

Nikola Gruevszki

Nikola Gruevszki rendőri védelem alatt állt, ehhez ugyanis joga volt korábbi miniszterelnökként, és soha nem jelentette, hogy fenyegették volna az életét.

A macedón kormány állítása szerint nincs bizonyíték arra, hogy politikai üldöztetésnek vagy életveszélyes fenyegetésnek lett volna kitéve, és egyetlen kormányzati intézmény sem fenyegette meg.

„Ezért úgy véljük, hogy Gruevszki egyetlen célja az igazságszolgáltatás elkerülése volt”

– olvasható a kormány közleményében.

A macedón kormány azt is közölte, hogy a kiadatási kérelmet minden szükséges dokumentummal és a jogerős ítélettel együtt küldte el Magyarországnak.

Hozzátették: azt várják, hogy a budapesti hatóságok feltétel nélkül elfogadják a kérelmet, és európai uniós, illetve NATO-tagországként a nemzetközi joggal összhangban lehetővé teszik Gruevszki visszatérését Macedóniába, hogy letölthesse börtönbüntetését, és feleljen az ellene felhozott további vádakra.

Macedónia jogállam, ezért bárkinek, akiről bizonyítást nyert, hogy megszegte a törvényt, és akit jogerősen elítéltek, felelnie kell a tetteiért – áll a közleményben.

Valódi Hírek