300 milliót festményre? Matolcsyéknak ez is megy a mi pénzünkből

A műkincs-állomány gyarapítása nagyon fontos.

A Magyar Nemzeti Bank a honlapján adott hírt arról, hogy a 2014-ben indított Értéktár Program keretében most újabb festményeket készülnek megvásárolni.

Csernus Tibor Kossuth- és Munkácsy díjas festőművész Saint-Tropez című festményének tulajdonjogát 110 millió forintért, Jan Van Der Heyden Városlátkép, avagy Tér sétáló alakokkal című festményének tulajdonjogát 400 ezer euró – nagyjából 130 millió forint – értékben, de ezek csak a legdrágábbak.

Csak úgy mellékesen – a közbeszerzési értékhatárt el nem érve számol be róla Matolcsy házipénztára, hogy Giovanni Battista Pittoni: Szent József halála című festményét 20 millió forintért, Rippl-Rónai József: Medgyessy Ferenc Rippl-Rónai szobrával című festményének tulajdonjogát 45 millió forintért kívánja megszerezni a tulajdonostól, valamint Willem Adriensz Key Férfiképmás című festményét is megveszik 58 ezer euróért, vagyis 18 millió forintért.

De ez tulajdonképpen nem is sok, ha azt vesszük, hogy az MNB az Értéktár Program számára 2018 végéig 100 millió eurót – 30 milliárd forintot biztosít az adófizetők pénzéből.

(via)

Valódi Hírek