Rogánék megfigyeltetik az internetet – Nem hiszed el, mi a magyarázatuk rá

A Miniszterelnöki Kabinetiroda hírportálokon, blogokon, közösségi média felületeken megjelent cikkeket, posztokat, bejegyzéseket figyeltet egy magáncéggel.

Az Átlátszó birtokába került dokumentumokból derült ki, hogy Rogán Antal propagandaminisztériuma idén szeptemberben írt alá egy fél éves szerződést, amely arról szól, hogy egy speciális honlapon 9 felhasználói fiók segítségével figyeléseket állíthat be hírportálok, blogok, valamint a Youtube, a Twitter, a Facebook, és a Vkontakte (a Facebook orosz változata) vonatkozásában. A portál idéz is a szerződésből:

„A Szolgáltatás e-mailen keresztül riasztást küld minden beállított kulcsszó vagy forrás alapján kiválasztott friss bejegyzésről.

A Szolgáltatás meghatározott kulcsszavak alapján szűrve bemutatja a Megrendelő által beállított blog, hírportál, YouTube, hivatalos Facebook, Twitter és Vkontakte oldalakról származó bejegyzéseket. (…) Szolgáltató kijelenti, hogy a Szolgáltatással több szavas kifejezések, félmondatok, és mondatok követése is megvalósítható (ezek szintén kulcsszónak számítanak).”

Az internetfigyelő szolgáltatást a Mediaradar Információs Ügynökség Kft. biztosítja a Miniszterelnöki Kabinetirodának a mediaradar.hu oldal segítségével. A szerződés szerint a cég havi nettó 862.900 forintot kap a szolgáltatásért.

Rogánék már 2016-ban és 2017-ben is leszerződtek a titokzatos céggel.

A propagandaminisztérium magához hű választ adott az Átlátszó kérdéseire:

„Álhírek terjedése ellen küzdünk, melyben a Soros György által finanszírozott portálok, többek között az Ön munkahelye is, sajnos fontos szerepet játszanak.”

A Mediaradar vezetőit is kereste a portál, de ők egyelőre nem reagáltak.

Valódi Hírek