Láthatatlan egészségügyet szeretne az új államtitkár

Horváth Ildikó terjedelmes interjút adott a Magyar Idők nevű kormányszócsőnek.

Olyanokat mondott például, hogy

„az előrehaladás folyamatos, ha sokszor nem is látványos.”

Meg, hogy

„az egészségügyi ellátórendszer csak legfeljebb az egészségi állapot 25 százalékáért tehető felelőssé.”

– ezért is van szerencsés helyzetben az Emmi, hogy hatékonyan tud dolgozni egymással az egészségügy, az oktatásügy, a családügy és a kultúra. (egyik terület siralmasabb állapotban van, mint a másik. – a szerk.)

Mint mondja, a Kásler Miklós által szorgalmazott népegészségügyi program célja, hogy

„legyen jól megfogalmazott, komoly szakmai háttérrel bíró válasz a magyarok egészségét érintő legnagyobb kihívásokra, beleértve a megelőzést is.”

Az ellátást teljesen felforgató tervezetről itt és itt írtunk bővebben.

Horváth nem volt rest korszerűnek hívni a magyar ellátórendszert:

„Ötvenéves kor felett minden második embernek van valamilyen krónikus betegsége, ezért hatékony és korszerű ellátást kell biztosítanunk.”

Majd gyakorlatilag arról beszélt, hogy azért akadozik a sürgősségi ellátás, mert sokan feleslegesen veszik igénybe a szolgáltatást.

„Ha a háziorvosi ügyeleti ellátás összehangoltan működik a sürgősségi ellátással, azzal elérhető, hogy azok a páciensek, akik nem szorulnak azonnali ellátásra, ne vegyék el az időt azoktól, akiknek az esetében viszont minden perc, óra számít.”

A béremelési program skerességéről is beszélt az államtitkár, de azért elismerte, hogy a visegrádi országokhoz képest is eléggé elmaradottak a fizetések itthon.

Valódi Hírek