A DK követeli: Legalább minimálbért kapjanak a gyermeküket otthon ápoló szülők!

A Demokratikus Koalíció azt szorgalmazza, hogy az otthoni ápolást ismerjék el foglalkoztatási jogviszonyként, és ezért a munkáért legalább minimálbért fizessen az állam.

Gréczy Zsolt keddi sajtótájékoztatóján emlékeztetett, az otthoni ápolást végző emberek szerdán a Parlament előtt fogják nyilvánosan elmondani kéréseiket.

A DK-frakció szóvivője hangsúlyozta, hogy jelenleg a kiemelt ápolási díj összege a legmagasabb, de az is csak nettó 52 ezer 800 forint havonta, ami alig fele a nettó 92 ezer forintos minimálbérnek.

A képviselő szerint az otthoni ápolás egy kemény, lényegében napi 24 órában végzett munka, amiért munkabért kellene fizetnie az államnak.

Hozzátette, hogy az intézkedés évi hatmilliárd forint pluszba kerülne, ami egy átlagos stadion árának a fele – miközben 12 ezer otthon ápolt embernek, illetve családjának jelentene könnyebbséget.

Gréczy Zsolt hozzátette: a DK nem csak támogatja a holnapi tüntetés követeléseit, de Varju László a költségvetési bizottságban kezdeményezni is fogja, hogy nyújtsanak be módosító indítványt az ügyben.


.

Valódi Hírek