Miért hajlong Orbán Viktor keleti diktátorok előtt?

„Kísérteties felvétel járja be Európát, sőt az internetet, épp a kínai elnök budapesti látogatásának napjaiban:

Orbán Viktor látható rajta, amint a megállítandó Brüsszelben, az EU keleti partnerség csúcstalálkozóján lényegében földig hajol Ilham Alijev előtt. (itt a videó, ha lemaradtál!)

A kínai miniszterelnök jobban járt: Orbán hajlongás helyett vacsorázni vitte az Alabárdosba, desszertnek pedig lezáratta számára a kétmilliós főváros összes, közlekedési szempontból valamit is számító főútvonalát, csomópontját, úgyhogy a budapestiek körében valószínűleg kell majd költeni egy plakátkampányra, hogy megkedveljék a keleti nyitást.

Lehet persze mondani, hogy nem csak a kínai kormányfő van itt, hanem a kínai/kelet-európai 16+1-es csúcstalálkozó összes résztvevője, de a kiemelt figyelem természetesen Li Ko-Csiangnak szól. (…)

Amúgy lehet így politizálni, csak van egy jelentős hátulütője: kínos és megalázó, és eléggé szembemegy azzal az öntudatos, hogy ne mondjuk kurucos, karakán, de minimum szuverén nemzet- és kormányképpel, amit ez a rendszer sugallni próbál.

Szembemegy ezenkívül a keresztényüldözésekre érzékeny, erre külön helyettes államtitkárságot létrehozó kormányzat önképével is, hiszen jelenlegi legjobb haverunk, Kína, élen jár a keresztényüldözésben, akárcsak másik jelentős barátunk, Irán, ahová Semjén Zsolt lassan többször jár, mint szalonkavadászatra.

Sőt, az időnként a Nyugatot fenyegető Iránnal titkos atomalkut is kötöttünk, máig nem tudjuk, pontosan miért és hogyan. Abban biztosak lehetünk, hogy valakinek megéri.”

Seres László (hvg.hu)

A teljes cikket itt olvashatod!

Valódi Hírek