Káosz jön a gyógyszertárakban novembertől – Gondok vannak az elektronikus recepttel

Problémák lesznek az átállással az elektronikus receptre.

Forradalmi változást ígértek az egészségügybe, november 1-től ugyanis betegadataink könnyen hozzáférhetővé válnak a rendszeren belül dolgozók számára.

Ahhoz azonban, hogy a rendszer működjön, minden rendelőnek, patikának, szakellátó intézménynek be kell szereznie az e-személyikártya leolvasót november 1-ig. Ahhoz viszont, hogy a kártyaleolvasó működjön, minden orvosnak, nővérnek és patikusnak ki kell váltani az e-személyit – írja a 24.hu.

Dr Selmeczi Kamill, az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke elmondta:

nem lát esélyt arra, hogy november elsejétől valóban működni is fog a rendszer.

A hibát nem az egészségügyi dolgozókban, hanem a központban kell keresni: 70 ezer szolgáltató jelentkezett már be és indította el a csatlakozási kérelmét az EESZT rendszeréhez az eKapu honlapon, de sokuknak még várniuk kell az engedélyeztetésre. Ráadásul a csatlakozási procedúra elég bonyolult, sok orvosnak segítségre van szüksége hozzá.

Ami még problémát jelent, az egész egyszerűen a szélessávú net hiánya, főleg kisebb településeken.

Van olyan orvos, aki arra panaszkodik, csak hosszas küzdelmek után sikerült csatlakoznia az EESZT-hez, pedig hetekig intenzíven foglalkozott vele, a harminc oldalas kezelési útmutató pedig nem volt túl nagy segítség. Ráadásul hiába rendelkezett a szükséges e-személyivel, nem tudott vele belépni.

Ami biztató, hogy 2019-ig marad a papír alapú receptkiadás is, úgyhogy érdemes azt is vinni, hogy biztosan megkapjuk a gyógyszereket.

Valódi Hírek