Megálltak hamburgerezni a betegszállítók, míg a trombózisos néni a mentőben várakozott

Egy 73 éves, trombózisos nénit hagytak magára a betegszállítók a kocsiban, míg eszegettek egy jót.

Éjjel fél kettőkor szállítottak át egy idős beteget egyik kórházból a másikba, pedig szó sem volt sürgősségi esetről, pusztán akkor került sorra. A trombózisveszély miatt kizárólag fekve, hordágyon szállítható asszonyt felszólították, hogy pattanjon be magától a mentőautóba, majd útközben a betegszállítók még megálltak hamburgerezni és cigit venni – írja a hvg.hu.

Az idős asszony daganatos megbetegedésben szenved, valamint mélyvénás trombózisa miatt a Szent János Kórház belgyógyászati osztályán kezelték. Innen kellett átszállítani múlt pénteken a lakóhelye szerint illetékes Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházba az AMS Mentőszolgálat bevonásával. A családot úgy tájékoztatták, hogy délután, legfeljebb kora este szállítják majd a nénit, ehhez képest éjjel 1 óra után jelentek meg a Szent János Kórházban.

Ráadásul a trombózisveszély miatt bár fekve kellett volna szállítani, hordágy helyett mégis tolószékben tolták a mentőautóhoz, ahol felszólították, hogy szálljon be. Hiába mondta nekik, hogy nem tud magától beszállni, mert nem tudja mozgatni a lábait, ráadásul a szondás táplálás miatt ereje sincs, lánya szerint azt a választ kapta, hogy

„ne szórakozzon, tudja, hogy hány óra van?!”

A család beszámolója szerint ezek után még jól meg is lökték segítség helyett, úgy, hogy a mellkasának bal fele az ülésnek csapódott.

A félórás utat ezek után két óra alatt tették meg, ugyanis a

betegszállítók megálltak hamburgerezni, utána pedig útba ejtettek egy dohányboltot is.

Eközben az idős asszony két másik beteggel benn ücsörgött az autóban, mindössze egy hálóing és köntös volt rajta, így teljesen átfagyott, mire megérkeztek a Jahn Ferenc Kórházba.

képünk illusztráció, boon.hu

A történet itt sem vett jobb fordulatot, a beteget két belgyógyászati osztály sem tudta fogadni, így egy harmadik osztály folyosóján káromkodva sorsára hagyták egy tolószékben az idős embert, majd anélkül távoztak, hogy szabályszerűen átadták volna egy ügyeletes orvosnak.

„Az éjszakás nővér észlelte a történteket, és betakarta a teljesen átfázott anyukámat, és értesítette az ügyeletes orvost. A következő napokban kivizsgálták, hogy kizárják a durva bánásmódból eredő sérüléseket, fájlalja ugyan a mellkasát, de szerencsére nem sérült meg komolyabban” – mondta Sebestyén Zsóka, a trombózisos néni lánya.

Azt is elmondta, csak a szerencsén múlt, hogy a mentőbe való beszállításától, majd az ülve történő szállítástól a vérrögök nem váltak le, és kerültek a véráramba, ami akár tüdőembóliát, halált is okozhatott volna.

Az AMS szerint nem valós a család panasza, miszerint az utat közel két óra alatt tették meg, ugyanis „a betegszállítási dokumentumok és a kocsiban található GPS adatok alapján a beteg felvétele 01:20-kor, a beteg leadása 2:25 perckor történt”. Ám a beteg lánya szerint érthetetlen, milyen átadási időpontra hivatkoznak, hiszen édesanyját a folyosón hagyták, így az ügyeletes orvos nem dokumentálhatta a megérkezését.

A betegszállító cég vezetője szerint egyébként semmi kivetnivaló sincs abban, hogy megálltak hamburgerezni. Arra hivatkoznak, hogy a kocsiban szabálytalanul ülő helyzetben lévő betegnek csak az étel megvásárlását kellett megvárnia, de nem ültek be helyben megenni.

Arra is találtak magyarázatot, hogy miért hagyták ott az idős beteget a folyosón: Mivel a rendeletben előírt 10 percet jóval meghaladó módon nem vették át és nem is döntöttek a beteg tovább szállításról az illetékes kórházi dolgozók”, szerinte kollégái „helyesen cselekedtek, mikor a beteget a kórházban – az az egészségügyi szempontból őrzött helyen – hagyták a kórházi szakszemélyzet tudtával” – állította a cég vezetője.

Valódi Hírek