Az Economist konkrét lépéseket javasol Európának, hogyan szabaduljon meg Orbán lopakodó diktatúrájától

A világ legtekintélyesebb gazdasági lapja konkrét lépéseket javasol, hogyan szabaduljon meg az európai kontinens Orbán „lopakodó diktatúrájától”.

Az Economist legfrissebb szerkesztőségi véleménye (angolul itt) szerint Orbán nagyot változott, amióta 1989-ben a pártállami diktatúra ellen beszélt: ma már Vlagyimir Putyin legközelebbi európai barátja, pártja pedig egyre szorosabban uralja Magyarországot.

Miután újraírta az alkotmányt, a választások nem igazságosak, elnyomja a sajtót és oligarcháknak ad nagy hatalmat.

A lap úgy fogalmaz:

Orbán lopakodó diktatúrája nem csak Magyarországot veszélyezteti,

hanem az európai együttműködés alapvető értékeit is – megjegyezve, hogy Lengyelország máris sok mindenben követi Orbánt.

Az Economist felhívja a figyelmet, hogy Magyarország évente 6 milliárd euró uniós forrást kap, aminek egy jelentős részét ellopják.

A lap ezért azt javasolja:

  • Az Európai Néppárt zárja ki a tagjai közül a Fideszt
  • Az Európai Unió adjon kevesebb felzárkóztatási forrást Magyarországnak,
  • Sőt, az uniós pénzek folyósításának feltétele az legyen, hogy az Orbán-kormány hajlandó-e támogatni az európai ügyészség létrehozását.

Az Economist szerint Európának nem kell attól tartani, hogy Orbán az EU ellen fordíthatja a magyarokat. A közvélemény-kutatások szerint a magyarok továbbra is az EU leglelkesebb tagjai közé tartoznak – hiába van kiplakátolva az ország „Állítsuk meg Brüsszelt” feliratokkal.

Oszd meg cikkünket, hogy másokhoz is eljusson!

Valódi Hírek