Szijjártót az sem érdekelné, ha a Jóisten állna ki a CEU mellett

Úgy tűnik, a miniszternek nem elég, hogy az Egyesült Államok nevében egy helyettes államtitkár figyelmeztette Magyarországot.

Az egyszerű rosszindulat helyét átvette

a gyermekded feltűnési viszketegség

– vonhatjuk le a következtetést Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter keddi nyilatkozatából.

Szijjártó a CEU-ügy kapcsán azt mondta, a magyar kormány továbbra is nyitott tárgyalni a Egyesült Államok szövetségi adminisztrációjával CEU sorsáról. Emlékeztetett, hogy a Hoyt Yee, az amerikai külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekért felelős helyettes államtitkára a múlt héten különmegbízottként Budapesten járt és azt „közvetítette” hogy az Egyesült Államok nem kíván beavatkozni a CEU jövőjét illető tárgyalásokba.

Ezt egyelőre magasabb szintről még nem erősítette meg senki

– idézte Szijjártót az MTI.

Az utóbbi megjegyzésnek több szépséghibája is van. Egyrészt Szijjártó mintha nem fogná fel, hogy egy helyettes államtitkár ugyanúgy az Egyesült Államok nevében szólal meg, mint ahogyan ő teszi Magyarország nevében.

Nem világos az sem, hogy mire vár. Arra egyelőre hiába számít, amire a „magasabb szintről” szóló megjegyzése utalt, hogy Rex Tillerson külügyminiszter vagy Donald Trump elnök foglalkozik majd az Orbán-kormánnyal. Ez már csak azért is hiú ábránd, mert

az Egyesült Államokban az oktatás nem szövetségi, hanem állami hatáskör,

az Orbán-kormánynak New York állam demokrata kormányzójával, Andrew Cuomóval kellene tárgyalóasztalhoz ülnie.

Kép forrása: napi.hu

Így az egyedüli, amit Szijjártó érdemben elárul, az, hogy az Orbán-kormány szeretné, ha foglalkoznának vele. Csakhogy ez nem több, mint gyermekded feltűnési viszketegség. Bár ki tudja, ez is fejlődés ahhoz képest a leplezetlen rosszindulathoz képest, amellyel a CEU-t egy hét alatt kinyírták, várva, hogy a nem éppen a CEU-alapító Soros György rajongójának számító Trump kormányzata melléjük áll.

Szijjártó amúgy nagyvonalúan elhallgatta, Yee Budapesten azt nyomatékosította,

az USA ragaszkodik ahhoz, hogy a CEU a magyar fővárosban maradjon,

és ragaszkodik ahhoz is, hogy erről Orbán-kormány magával az egyetemmel, és ne a Trump-adminisztrációval tárgyaljon.

Valódi Hírek