Kocsis Máté kitüntette az evangélikusokat, de a lelkészüket meg sem hívta

Becsületkeresztet a kapott reformáció 500. évfordulójára az önkormányzattól a józsefvárosi evangélikus egyházközség – csak éppen a közösség lelkészét, Bolba Mártát meg sem hívták az ünnepségre.

Bolba Márta

A lelkész ennek ellenére megjelent, a kitüntetést azonban nem vehette át, sőt a fotóssal, aki a kérésére kísérte el a díjátadóra, egy idő után elrakatták a gépét. „Komikus módon arra hivatkoztak, hogy ez egy zártkörű rendezvény” – mondta a lelkész a Népszavának.

Beszámolt arról is, hogy megpróbált leülni ahhoz az asztalhoz, ahol a saját egyházközségének névtábláját látta,

de a szervezők szerették volna eltessékelni onnan,

átültetni a fotósok közé. A lelkész erre nem volt hajlandó, maradt a helyén.

Az elismerést a közösség egy másik vezetője, Molnár Ilona vehette át.

„A kormánypárti politikusok szemmel láthatóan nem tudnak mit kezdeni azzal, ha egy lelkész bírálja a Fidesz-KDNP működését – nyilatkozta az esetről Bolba Márta, aki civil támogatással, független jelöltként indul a közelgő időközi képviselőválasztáson a Józsefvárosban.

Az evangélikus lelkész aktív szerepet vállal a Közöd Civil Társaságban (KCT) is. Szociális ügyekben évek óta vitái vannak Kocsis Máté fideszes polgármesterrel és a jobboldali többségű kerületi önkormányzattal.

A konfliktus tavaly ősszel kapott szélesebb nyilvánosságot, amikor Bolba Márta közölte: erkölcsileg helyteleníti a kormány úgynevezett kvótaellenes népszavazását és

elutasítja a menekültekkel szembeni hangulatkeltést.

Kocsisék azzal próbálták elkenni a tegnapi ügyet, hogy úgy tudták, Bolba gyesen van, tehát minek is hívták volna.

(Címlapkép: Index)

Valódi Hírek