Gigantikus terrortámadás-szimulációt tartott a rendőrség a Nemzeti Atlétikai Központnál (+videó)

Radiológiai terrortámadás-szimulációt tartott a rendőrség.

Egyedülálló radiológiai terrortámadás-szimulációt tartottak

október 11-én Budapesten a Nemzeti Atlétikai Központnál, a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság helyszínén. A magyar szervek nemzetközi szakértők előtt mutatták be, hogyan kezelnének egy ilyen rendkívüli helyzetet.

Terrortámadás-szimuláció – így kezelné a rendőrség a vészhelyzetet

A gyakorlat során azt modellezték, hogy egy terrortámadás keretében piszkos bombát – radioaktív anyaggal szennyezett robbanószerkezetet – kísérelnek meg felrobbantani egy tömegrendezvényen.

A radiológiai terrortámadás elhárítását az Európai Bizottság Migrációügyi és Uniós Belügyi Főigazgatóság (DG HOME) felkérésére a HUN-REN Energiatudományi Kutatóközpont (EK), a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) és a Terrorelhárítási Központ (TEK) szervezte.

Az elképzelt forgatókönyv szerint egy terrorista csoport radioaktív anyagot csempészett Magyarországra, amit egy tömegrendezvény helyszínén akartak felrobbantani. Ez volt a terrortámadás-szimuláció felütése.

Sikeres elhárítás

A TEK és a KR NNI csapatai bemutatták, miként lehet egy ilyen helyzetet időben felfedezni és elhárítani. A biztonsági intézkedéseknek köszönhetően a támadást még azelőtt sikerült meghiúsítani, hogy komolyabb kárt okozott volna. A gyakorlat során kiemelt szerepet kapott a radioaktív anyag detektálása és hatástalanítása, illetve a bűnjelek begyűjtése.

A radiológiai terrortámadás szimulációjában részt vevő szervek közötti együttműködés kulcsfontosságú volt. A TEK CBRN egysége (Chemical, Biological, Radiological, Nuclear) felügyelte a sugárzó anyag lokalizálását és hatástalanítását. Közben a KR NNI és az Energiatudományi Kutatóközpont közösen kidolgozott protokollja szerint a helyszíni vizsgálatok zajlottak.

A hangsúly az együttműködésen van, hiszen a kidolgozott protokoll lehetővé teszi, hogy egy helyszínen egymással párhuzamosan, egymás tevékenységét segítve tudjanak dolgozni a TEK speciális egységei. A bűnjelek, például egy radioaktív anyaggal szennyezett mobiltelefon és D

NS-minták speciális eljárásokkal történő elemzését is bemutatták.

A radiológiai terrortámadás gyakorlata rávilágított arra, hogy mennyire fontos a gyors reagálás és a megfelelő együttműködés, ha ilyen típusú veszély fenyeget.

(Police.hu)

(Fotó: Police.hu)

Valódi Hírek