Fordulópont a háborúban: Ukrajna bemutatja győzelmi tervét az EU-nak

Sikertelen orosz támadás Ukrajna ellen: Zelenszkij az unióban prezentálja „győzelmi tervét”.

56 drónt lőtt ki Oroszország az éjjel Ukrajna területére

Megtámadta az orosz hadsereg Mikolaiv déli részének energetikai infrastruktúráját: 56 drónt és egy rakétát lőttek ki az éjszakai támadás során.

Személyi sérülések nem történtek

A Mikolaiv régió kormányzója, Vitalij Kim azt írta Telegram-csatornáján, hogy a támadás egyesek áramellátását megszakította, azonban nem volt halálos áldozata. Az ukrán légierő öt találatot is jelentett a frontvonalhoz közeli régiókban lévő infrastrukturális létesítményekben.

Vitalij Klicsko kijevi polgármester elmondása szerint dróntörmelék hullott egy fővárosi óvoda területére is, de a kijevi hatóságok szerint nem sérült a kritikus infrastrutúra és személyi sérülésről sem számoltak be.

Az ukrán elnök csütörtökön mutatja be „győzelmi tervét” az EU-csúcson

A csütörtökön kezdődő, kétnapos uniós csúcstalálkozón Volodimir Zelenszkij be fogja mutatni a sokat emlegetett „győzelmi tervét”, amelyet az ukrán parlamentben már örömmel fogadtak.

Zelenszkij szerint jövőre Ukrajna meg is nyerheti a háborút, a győzelmi tervben azonban Ukrajna NATO-csatlakozása is szerepel. Erre Vlagyimir Putyin orosz elnök csupán annyit reagált, hogy „Kijevnek ki kell józanodnia”.

Reagált a NATO Zelenszkij bejelentése után

Nem egészen úgy látják mindezt a NATO-tagországok, mint az ukrán elnök: addig, amíg tart a háború, Ukrajna nem csatlakozhat a védelmi szervezethez, hiszen ezzel az összes NATO-tagország háborúba keveredne.

Mark Rutte NATO-főtitkár szerdán úgy fogalmazott, hogy Zelenszkij terve „erős jelzés”, de hozzátette „ez nem jelenti azt, hogy támogatom az egész tervet”.

„Ez egy kicsit nehéz lenne, mert sok probléma van”

– utalt a főtitkár a NATO-csatlakozás csapdájára.

Ennek ellenére Rutte, a NATO 32 tagországának álláspontját képviselve kijelentette, „lehet, hogy a terv egyes aspektusairól eltérő nézetek lesznek,

de ez nem jelenti azt, hogy nem állunk egyértelműen Ukrajna mögött”.

(reuters.com nyomán)

Valódi Hírek