Meghalt Kőnig Tamás

Újabb nagy név távozott: Kőnig Tamás 73 éves volt.

Hetvenhárom éves korában elhunyt Kőnig Tamás építész – tudatta a hírt a Magyar Építőművészek Szövetsége a Facebook-oldalán.

Az építész 1951. július 30-án, Budapesten született. Az egyetem elvégzése után 1974-ben az Ipartervben indította a karrierjét, ahol ipari épületek tervezésével foglalkozott. Majd kollégájával, Wagner Péterrel közösen megnyerték az Iparterv Zánkai Úttörőtábor uszodájára kiírt pályázatát, itt indult szoros együttműködésük.

A nyolcvanas évek elején VI. kerületi Ingatlankezelő Vállalatnál dolgozva Kőnig és Wágner StudioR néven tömbrehabilitációs tervezőcsoportot hozott létre. Első nagy munkájuk az akkori Arany János (ma Új) Színház helyreállítása (1987–1990) volt.

Kőnig Tamás számos elismerést kapott munkájáért

1991-ben a legfontosabb hazai építészeti elismerést kapta meg munkájáért, az Ybl-díjat. Ezt a rangos Europa Nostra- (1998), Pro Architectura- (1998), Podmaniczky- (2009), ICOMOS- (2017, 2020), FIABCI- (2020)-, illetve Építőipari Nívódíj (2020) követte.

A Műegyetem mellett oktatott a Soproni Egyetemen, a Nyugat-Magyarországi Egyetemen, illetve a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Karán is.

A rendszerváltás utáni műemlék-felújítási munkái közül kiemelkedik a VÁCI1 (ép. Alpár Ignác), a Kozma utcai zsidó temető Schmidl-mauzóleuma (szintén Lajta Béla munkája), az Andrássy úti Wahrmann-ház (ép. Freund Vilmos), illetve a szegedi (ép. Baumhorn Lipót) és a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga (ép. Otto Wagner) felújítása – foglalták össze munkáit a BME oldalán.

2024-ben vette át aranydiplomáját, ekkor a BME oldalán jelent meg vele egy interjú. Ebben egy Paul Claudel-idézetet ajánlott a következő generáció figyelmébe:

„Mielőtt a világot tökéletesre alakítanánk, talán fontosabb lenne azt nem tönkretenni”

– idézte az építészt a 24.hu.

(24.hu nyomán)

Valódi Hírek