Gyurcsány: Aki egypártrendszert akar az ellenzékben, az kormányon is úgy viselkedne, mint Orbán

„Elég nagyfiú vagyok ahhoz, hogy ne mások tanácsai alapján döntsem el, részt veszek-e a közéletben” – fogalmazott a visszavonulását firtató kérdésekre a DK elnöke.

A Spirit FM Harcosok klubja című műsorának vendége volt Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke.

Az adásból kiderült, hogy Gyurcsány a szerzője a napokban megjelenő A kereszt halála című regénynek, melyet elhunyt édesanyja iránti tiszteletből Kate Vargha szerzői álnéven jelentetett meg.

A DK elnöke világossá tette: az írói szárnybontogatása nem jelenti a politikai pályafutása végét.

Abban a három évben, amíg Dobrev Klára volt a DK volt elsővonalbeli politikusa, a pártelnök másodhegedűssé vált, így maradt ideje az írásra.

Mivel a regénynek egyházi vonatkozásai is vannak, szóba került a hit. Ezzel kapcsolatban Gyurcsány elmondta, általában három dorog csúszik ilyenkor össze: a hit, a vallás, és az egyház. Hangsúlyozta: neki ezek közül nem a hittel, nem a vallással, csakis az egyházzal van vitája.

„Nagyszerűnek tartom a hitet, csodálatra méltónak tartom, amikor vallássá formálja meg önmagát, viszont miután az egyházat emberek működtetik, az már nem hibátlan, azt már kritizálom.”

A műsorvezető felvetésre, hogy az elmúlt időszakban sokan célozgatnak arra, hogy Magyar Péter személyében megvan a kormányváltó erő, gyurcsány pedig vonuljon vissza, a DK elnöke azt felelte: alkotmányos demokráciában önéréke van annak, hogy valakik valamit gondolnak a világról, és az azzal egyetértőket megszervezik.

„Azt javasolom mindenkinek, hogy ne másoknak adjon tanácsot, hogy ő mit csináljon. hanem bátorítsanak mindenkit, hogy politizáljon és vegyen részt a közéletben. Elég nagyfiú vagyok ahhoz, és elég érett párt a DK, hogy nem aszerint döntjük el, hogy részt veszünk-e a közéletben, hogy mások mit tanácsolnak, hanem az alapján, hogy van-e érvényes mondanivalónk.”

– fogalmazott.

Gyurcsány kiemelte: a DK maradt az egyetlen politikai erő, amely megkülönbözteti magát a többitől erős európai elkötelezettségével, erős szociáldemokrata karakterével.

„Mi ezt csinálni fogjuk, amíg van mögötte választói támogatás. Abban pedig egészen biztos vagyok, hogy nagyobb támogatás lesz mögöttünk a következő két évben, mint amit júniusban elértünk” – tette hozzá.

A Márki-Zay Péter vezényletével összehozott 2022-es ellenzéki vereség kapcsán elmondta: az ellenzéki választók egy jelentős része most büntette meg az ellenzéki pártokat a 2022-es kudarcért.

Gyurcsány szerint a 2024-es EP-választások idejére sok választó unalmas parlamenti pártnak láthatta a DK-t, akik beleszürkültek a mindennapokba, minden innováció nélkül.

„Hiányzott az a lendület ami a DK első időszakában jellemző volt ránk, nem volt könnyű érzelmileg csatlakozni hozzánk” – mondta önkritikusan. Hozzátette: különösen nagy volt a kontraszt Magyar Péter felbukkanása után, akivel egy érzelmeket felkorbácsoló viszonyulási pont jött létre.

Az ellenzéki együttműködést firtató kérdésre Gyurcsány kiemelte: ebben a választási rendszerben az önkény küzd a demokratikus világ erőivel, az utóbbiaknak össze kell fogniuk, ők mindig is ezt mondták. Ugyanakkor nem lehet „egy a tábor, egy a zászló” logika ellenzéki oldalon, mert az ellenzék sokszínű.

„Egypártrendszer volt már Magyarországon, aki az ellenzéki oldalon is egypártrendszert akar, az kormányon is ugyanúgy viselkedne, mint Orbán” – mondta a DK elnöke, aki szerint túlságosan hasonlít a Tisza politikája a Fideszéhez.

A teljes beszélgetést itt hallgathatod vissza:


.

Valódi Hírek