Megáll az ész: A Budapesti Közművek több tízmilliós bírságot kapott

50 millió forintos közbeszerzési bírságot kell fizetnie a Budapesti Közműveknek.

A Budapesti Közművek Zrt. kizárt a pályázatáról egy gyanúsan olcsó ajánlatot tevő céget: majd 50 milliós bírságot kaptak a nyakunka.

Telephelyek őrzésére írtak ki pályázatot

A Budapesti Közművek Zrt. tavaly januárban írt ki tendert a Főtáv, a BTI, az FKF és a Főkert több mint félszáz telephelyének élőerős őrzés-védelmére. A három évre szóló szerződés összértéke megközelítette a nettó 10 milliárd forintot.

A beérkező ajánlatokat 2023 februárjára várták. Összesen hét cég jelentkezett, ám mielőtt eredményt hirdettek volna, az egyik pályázó a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordult. A problémát az okozta, hogy

a Budapesti Közművek érvénytelennek minősítette egy gyanúsan olcsón ajánlatot tevő cég pályázatát.

A cég nettó 2900 forintos óradíjat ajánlott, a BKM azonban nem látta biztosítottnak, hogy a feladat ilyen áron ellátható. A pályázó által feltüntetett díj még a Belügyminisztérium által meghatározott minimális vagyonvédelmi szolgáltatási rezsióradíjánál is kevesebb volt.

Pintér Sándorék már 2023-ban is nettó 3349 forintban határozták meg a legalacsonyabb óradíjat, ezt 2024-ben már nettó 3684 forintra emelték.

Állítólag keveset fizetnek a munkavállalóknak

A pályázatból kizárt O.M. T. Controll Hungária Zrt. egyébként azt írta árindoklásában, hogy

bruttó 1812 forintot fizet az alkalmazottainak.

A Budapesti Közművek ezen kissé megütközött, mivel az általa jelenleg erre fizetett munkabér 80-90 százalékkal haladja meg az ajánlattevő által megadott összegeket. A feladatot jelenleg 260 saját munkavállalóval látja el a BKM.

Létfontosságú közszolgálati rendszereket üzemeltetnek, ezek működtetési kockázata jelentősen megnövekedne, ha nem megfelelő céget választanak. A tapasztalatok pedig azt mutatják – érvelt a társaság –, hogy az őrző-védő cégekkel szemben nagy számban indul végrehajtási eljárás a nem megfelelően alátámasztott ajánlatok miatt.

Nem alaptalan a félelem

A félelem aligha nevezhető alaptalannak. Az O.M.T. Controll jogelődje, a T.O.M Controll 2001 Vagyonvédelmi és Szolgáltató Zrt. ellen 2021 óta felszámolási eljárás zajlik. A T.O.M. Controll 2021 óta szerepel a

180 napon túli, 100 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkező adózók listáján.

A két vállalkozás nem csak a nevében hasonlít. 2024 márciusáig ugyanaz volt a székhelyük, a fő tevékenységük és a cég vezetői között is volt átfedés. Az O. M. T. 2016-os létrehozásának oka hivatalosan „a takarítási tevékenység elkülönítése” volt.

A T.O.M. Controll több milliárd forint értékű szerződésállománnyal rendelkezett. Ezért különösen meglepő, hogy a cég ellen csődeljárás folyik.

(nepszava.hu nyomán)

Valódi Hírek