Beintenek a kormánynak: Iványi Gáborék megtámadják az intézményeiket kinyíró orbáni döntést

Felveszi a kesztyűt a Magyar Evangéliumi Testvérközösség.

Bíróságon támadják meg Iványi Gáborék az Orbán-kormány embertelen határozatát

Iványi Gábor, a Magyar Evangéliumi Testvérközösség (MET) elnöke közölte: barbár és embertelen dolog az oktatási intézményeik nyilvántartásból való törlése, és

bíróságon támadják meg a kormányhivatal erről szóló határozatát.

Iványi Gábor szándékáról a IX. kerületben, a Harsányi János Technikum egykori iskolaépületében tartott szerdai sajtótájékoztatóján tett bejelentést.

A kormányhivatal egyszerűen csak törölte a MET iskoláit a nyilvántartásból

Megírtuk, hogy Budapest Főváros Kormányhivatala kedden azt közölte: mivel a fenntartó Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség szerintük

„nem képes biztosítani a Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium, valamint a Wesley Kincsei Általános Iskola és Gimnázium a működési feltételeket”,

törölte a két intézményt az egyházi és a magán fenntartású köznevelési intézmények nyilvántartásából (?).

A kormányhivatal azt is közölte, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) „jelzése szerint a fenntartó által felhalmozott jelentős köztartozás, illetve közüzemi díjtartozás veszélyezteti a gyermekek folyamatos és biztonságos nevelését” – állították.

Közölték még: a 26 óvodás gyermek ügyében a kormányhivatal felveszi a kapcsolatot az intézkedni köteles önkormányzatokkal. A 156 tanköteles tanuló számára a kormányhivatal kijelölte azokat az intézményeket, amelyek a szabad férőhelyek erejéig kötelesek átvenni őket. Továbbá a 89 nem tanköteles tanulót is tájékoztatják az őket fogadni képes intézményekről – írta a kormányhivatal.

Hátrányos helyzetű, kiszolgáltatott gyermekek életét teszi tönkre a magyar kormány

Iványi Gábor a szerdai sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a kormányhivatal a szülőknek küldött keddi levelében többek között ózdi, ibrányi, nyíregyházi, sőt kéttannyelvű iskolákat ajánlott a szülőknek. A lelkész felhívta rá a figyelmet:

ördöginek és teljesíthetetlennek gondolja azt az elvárást,

hogy a szülők néhány nap alatt beírassák gyermekeiket a lakóhelyüktől akár két-három órára lévő intézményekbe.

Jelezte: a két budapesti intézmény mellett az abaújkéri iskolájuk is hasonló módon szűnik meg a napokban, ide 40 településről jártak nehéz helyzetben lévő gyermekek, akik máshol nem tudták tanulmányaikat folytatni.

„Senkinek nem kellettek és nem lesz belőlük semmi, ha a tanulmányaikat nem tudják folytatni”

– mutatott rá Iványi Gábor.

„Ez valamilyen visszataszító politikai játszma”

Hangsúlyozta: semmi értelme a gyerekeket kiszakítani onnan, ahol reménnyel és jó érzéssel folytatták a tanulmányaikat, és ahol szép eredményeket értek el.

Emlékeztetett: 2011-ben alkotmánysértő módon vették el egyházi státuszukat, ezzel körülbelül 15 milliárd forint forrást vontak el tőlük, miközben ők legfeljebb ennek tizedével tartoztak a közműszolgáltatóknak.

A lelkész kiemelte: nem náluk kell keresni azokat, akik megkárosítják a költségvetést.

„Ami ezen intézkedés mögött van, az nem szolgája Magyarország, a magyar oktatásügy és legkevésbé a gyerekek és családok érdekeit,

ez valamilyen visszataszító politikai játszma”

– mondta, kiemelve, a Biblia szerint is súlyos bűn a védtelen gyerekeket tönkretenni (!).

Iványi Gábor bejelentette, hogy

jogi úton támadják meg a kormányhivatal határozatát.

A támogatókat arra kérte: aki teheti, tiltakozzon az intézmények barbár és embertelen bezárása ellen. Jelezte: mindent megtesznek azért, hogy a gyerekek minél kisebb sérüléssel jussanak túl ezen az időszakon.

Azonnali jogvédelmet és a határozat felfüggesztését kérték

Pizarro-Iványi Júlia, a Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium intézményvezetője elmondta: a felújított IX. kerületi iskolával szerették volna meglepni a diákokat és szüleiket, teljesítették a különböző hatóságok előírásait és mindent előkészítettek, hogy megkezdődhessen az oktatás.

Jelezte: a kormányhivatal döntése nyomán 300 gyermek és családjuk sorsa a tét és a helyzet mielőbbi rendezése érdekében

azonnali jogvédelmet kérnek és azt szeretnék elérni, hogy a bíróság függessze fel a határozatot.

Gazdig Róbert, a XVIII. kerületi Wesley Kincsei Általános Iskola és Gimnázium igazgatója elmondta: iskolájukban hátrányos helyzetű, speciális nevelési igényű, tanulási, beilleszkedési, magatartási nehézséggel küzdő, különleges gondozást igénylő tanulókat oktattak. Olyanokat, akiket máshonnan kiszorítottak, kitaszítottak, akiket nem tudtak szakszerűen ellátni – hangsúlyozta a szakember.

Mint mondta, arra készültek, hogy hétfőn ünnepélyesen megnyitják a IX. kerületi iskolát is, ehhez minden feltételt teljesítettek,

a hatóság biztatta őket, ezért most becsapva érzik magukat.

Közölte: a kormányhivatal döntése 50-60 pedagógust és 300 gyereket érint, akiknek most győri, nyíregyházi, piliscsévi iskolákat ajánlott a kormányhivatal.

Jelezte: a kormányhivatal meg sem vizsgálta, hogy a szülőknek küldött tájékoztatóban megjelölt iskolák

alkalmasak-e a tanulók befogadására (?).

Gazdig Róbert elmondta: az iskola nem indul be, de a kapuit hétfőn kinyitják, tudják vállalni a tanulók felügyeletét, de mivel a működési engedélyt visszavonták, nem működhetnek iskolaként.

A polgármester figyelmeztetett: ez egy folyamat kezdete

Pikó András, Józsefváros polgármestere a Facebook-oldalán reagált a kormányhivatali határozatra.

„Józsefvárosban tegnap kormányhivatali határozattal

megszüntettek egy óvodát.

Olyan óvodát, amelyet otthonukként szerettek az oda járó gyerekek, akiknek legfeljebb csak ideiglenes lakcímük, vagy tartózkodási engedélyük van, de otthonuk nincs.

Ahol jól bántak velük – talán egyedül ezen a világon. Ahol nem érezhették azt, ami már kisgyerekként is mindennapos élményük: a családjukat sújtó hajléktalansággal, szegénységgel, vagy a menekült léttel járó kitaszítottságot.

Az, hogy Iványi Gábor és egyháza, valamint az által létrehozott Oltalom Egyesület hajléktalan vagy súlyos mélyszegénységben élő családok óvodáskorú gyermekeinek tart fenn óvodát nem a probléma, amit az óvoda és iskola megszüntetésével kell orvosolni.

A probléma, mi több, a szégyen az, hogy vannak fedél nélkül élő családok, óvodás és iskolás, a hajléktalanságban osztozó gyerekekkel.

Ez az a probléma, amit orvosolni kellene. De ebben

nem látunk sem szándékot, sem törekvést, sem határozottságot a kormányzat részéről.

Ezeket csak az óvodát fenntartó egyház és egyesülete ellehetetlenítésében tapasztalunk, már régóta.

Miközben ennek ellenére Iványi Gáborék melletti társadalmi kiállás, támogatás és anyagi segítségnyújtás bizonyítja, hogy a MET és az Oltalom tevékenységére jelentős számú ember tart igényt, tartja azt fontosnak. Ez a jelentős társadalmi szolidaritás egy ellenséges és nem támogató kormányzati akarattal szemben nem tudja életben tartani az intézményeit fenntartó MET-et és az Oltalmat.

A józsefvárosi óvoda és a 18. kerületi iskola hatósági megszüntetése

egy folyamat kezdete, melyet követnek majd további kormányhivatali döntések.

Ez az Iványiék ellehetetlenítésére törekvő kormányzat győzelme és veresége ebben a küzdelemben az Iványi Gáborral és gondozottjaikkal szolidáris támogatóknak.

Az óvodások sorsát el kell rendezni, ebben a döntés a Sára Botond volt józsefvárosi polgármester által vezetett kormányhivatal kezében van.

»A gyermekek elhelyezéséről a Kormányhivatal gondoskodik« – írja a főispán úr.

Én és munkatársaim, a józsefvárosi önkormányzat dolgozói azon leszünk, hogy minden tudásunkkal enyhítsük azt a kárt és nehézséget, amit ezeknek a gyerekeknek át kell élniük”

– írta Facebook-oldalán Pikó András.

(MTI korrigálva/Pikó András/Facebook)

Valódi Hírek