Ezt nem fogják nagydobra verni: Lesújtó számokkal rukkolt elő a KSH

A beruházások kapcsán közölt friss adatokat a KSH.

A beruházások volumene 2024 második negyedévében a nyers adatok szerint 16,8 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakitól. Erről a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tájékoztatott csütörtökön.

Az előző negyedévhez képest – a szezonálisan kiigazított adatok alapján – a beruházások értéke összehasonlító áron 7 százalékkal csökkent. A nemzetgazdasági beruházások teljesítménye a szezonálisan kiigazított adatok szerint 14,5 százalékkal visszaesett az előző év azonos időszakához viszonyítva – olvasható friss közleményükben.

A KSH szerint a beruházások csökkenéséhez a legnagyobb mértékben a feldolgozóipar, a szállítás, raktározás, valamint a kereskedelem járult hozzá. A visszaesést a közigazgatás, az energiaipar, illetve az ingatlanügyletek növekvő beruházási aktivitása mérsékelte – fejtették ki.

Mellesleg a beruházások volumene 2024 első negyedévében a nyers adatok szerint 9,6 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakitól. Az előző negyedévhez képest – a szezonálisan kiigazított adatok alapján – a beruházások értéke összehasonlító áron 3,6 százalékkal csökkent a KSH szerint.

Kapcsolódó: Katasztrofális adatok érkeztek: Kitálalt a KSH a gazdasági összeomlásról

A múlt hét közepén a hazai ipar kapcsán közölt friss adatokat a hivatal. Mint írták, 2024 júniusában az ipari termelés volumene 8,2, munkanaphatástól megtisztítva 3,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A jelentős eltérést a nyers adathoz képest az okozta, hogy az érintett hónapban kettővel kevesebb munkanap volt, mint 2023 júniusában – jegyezték meg.

Magyarország minden régiójában visszaesett az ipari termelés az előző év azonos hónapjához képest. A legnagyobb mértékben, 13,8 százalékkal Pest régióban, a legkevésbé, 2,3 százalékkal Dél-Dunántúlon – fejtették ki.

(MTI/Nyugati Fény)

Kapcsolódó:

Befutottak a lesújtó KSH-adatok: A padlóra került a magyar ipar

Nagy baj van: Úgy menekítik ki pénzüket a magyarok az országból, mintha nem lenne holnap

Valódi Hírek