Milliárdos kárt okozó csalók akadtak a rendőrség horgára (+videó)

Milliárdos kárt okozó csalók akadtak a rendőrség horgára.

Elfogtak nyolc csalót, akik milliárdos kárt okoztak azzal, hogy

több száz embernek ígértek áron alul árverésre bocsátott lakásokat és házakat

– közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság pénteken a rendőrség weboldalán.

A gyanú szerint az érintettek 2020 júniusától kezdődően árverésre szánt ingatlanok adatait szerezték meg. Azokat nyilvános internetes oldalakon hirdették meg úgy, mintha jogosultak lennének azok értékesítésére.

Hogy csinálták?

A módszerük az volt, hogy a vevőként jelentkező ügyfelektől elkérték a vételár gyakran 20-25 százalékát. Ezt azzal indokolták, hogy az ingatlanokra terhelt adósságot kifizessék, így tehermentesítsék, majd jutányos áron eladják a velük szerződő ügyfeleiknek.

Az érdeklődőkkel a szerződéseket megkötötték, ám a sértettek a szerződésben foglalt épületekhez nem jutottak hozzá. Sőt, a befizetett pénzüket sem látták viszont. Ráadásul az ügyintézés idejének elhúzása céljából a csalók rávették őket, hogy az általuk vezetett, illetve képviselt gazdasági társaságokkal újabb szerződéseket kössenek, illetve további összegeket fizessenek be.

Az elkövetők, hogy elkerüljék a lebukást, több átvert embert kártalanítottak. Részben azért, hogy elkerüljék a feljelentéseket, részben azért, hogy a meglévő ügyfeleik bizalmát fenntartsák és további új ügyfeleket szerezhessenek – részletezte a hatóság a közleményben.

A csalók ezzel a módszerrel több éven keresztül hitették el ügyfeleikkel, hogy meg tudják szerezni a kiszemelt, árverés alatt álló ingatlanokat, ennek érdekében az érdeklődők milliós tételben utaltak megbízási, illetve előlegdíjakat a csalók cégeinek bankszámláira.

Az eddigi adatok alapján a bűnszövetség tagjai 105 embert vertek át, ám ennél jóval több sértett is lehet, akik még nem fordultak a rendőrséghez. Az eljárásban eddig azonosított sértetteknek a gyanúsítottak

több mint 1 milliárd forint kárt okoztak.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály nyomozói 2024. június 19-én szervezett akcióban fogták el a gyanúsítottakat Budapesten, Pest és Veszprém vármegyékben.

Nyolc helyszínen, köztük egy ügyvédi irodában hajtottak végre kutatást, mely során mobiltelefonokat, SIM kártyákat, táblagépeket, számítógépeket, valamint 1 millió forintot foglaltak le. A hatóság emberei két helyszínen

több mint fél kilogramm kábítószergyanús növényi törmeléket találtak.

A gyorsteszt eredménye alapján marihuánáról lehet szó. Két gyanúsítottat mintavételre is előállítottak kábítószer-fogyasztás gyanúja miatt – ismertették a történteket.

A BRFK Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály nyomozói a bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett jelentős kárt okozó csalás miatt folytatott eljárásban eddig nyolc gyanúsítottat hallgattak ki, közülük három szervezőt a bíróság letartóztatott – közölte a rendőrség.

(PoliceHungary/YouTube)

(Kiemelt képünk illusztráció)

Valódi Hírek