Tizennyolc magyart menekítettek ki Libanonból a Magyar Honvédség gépével

Szijjártó jelentette be.

A közel-keleti térség eszkalációs folyamatai nyomán a Külgazdasági és Külügyminisztérium összesen 165 Libanonban élő magyar állampolgárt keresett fel az elmúlt napokban. Valamennyiüknek felajánlották a segítséget az ország elhagyására. A Honvédelmi Minisztériummal közös műveletben végül

18 magyar állampolgár és családtagjaik térnek haza Magyarországra

– közölte a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a közösségi oldalán.

Szijjártó Péter azt írta: bármennyire is aggasztó mindez Európa és világ számára, mégis az elmúlt napok történései alapján egyre inkább növekszik a közel-keleti konfliktus eszkalálódásának esélye. Az érintettek a Magyar Honvédség gépeivel térnek haza.

Az EU pénzügyi támogatást nyújt

Az Európai Bizottság csütörtökön

500 millió eurós pénzügyi támogatási csomagot fogadott el Libanon stabilitásának és gazdaságának támogatására

2024-2025-ben – közölte a brüsszeli testület.

A 500 millió eurós segély az első részlete annak az összesen 1 milliárd euró támogatásnak, amelyet Ursula von der Leyen, a bizottság elnöke májusban, Bejrútban tett látogatása során jelentett be.

Ez a finanszírozás a szükséges reformokat, a biztonsági ágazat és a határigazgatás megerősítését, a gazdaság stabilizálását, valamint a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő lakosok javát szolgáló intézkedéseket fogja támogatni.

Az 1 milliárd eurós pénzügyi támogatásról az uniós tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács döntött még áprilisban. A testület által kiadott következtetésekben az Európai Unió megerősítette, hogy határozottan támogatja Libanont. Elismerte, hogy az ország nehéz helyzetben van a belföldi és a regionális feszültségek következtében.

2011 óta az EU mintegy 3 milliárd euró támogatást nyújtott Libanonnak – áll az MTI-n megjelent közleményben.

Valódi Hírek