FRISS: Minden megváltozhat Szijjártó Péter rendkívüli bejelentései után (+fotók)

Szijjártó Péter a Türk Államok Szervezetének csúcstalálkozójáról jelentkezett be szombaton.

A magyar külügyminiszter bejelentett egy újabb „igazi sikertörténetet”

Magyarország és Törökország együttműködése

„egy igazi sikertörténet”

– tudatta a külgazdasági és külügyminiszter szombaton a Facebook-oldalán.

Miről tárgyalt Szijjártó?

Szijjártó Péter az azerbajdzsáni Susában, a Türk Államok Szervezete csúcstalálkozójának helyszínén írt bejegyzése szerint a két ország közötti kereskedelmi forgalom „újabb rekordot döntött”, tavaly már a 4 milliárd dollárt is meghaladta – tájékoztatott a tárcavezető.

„Továbbá az együttműködésünk Törökországgal hozzájárul hazánk energiaellátásának biztonságához, idén ugyanis mi lettünk az első olyan Törökországgal nem szomszédos ország, ahová Törökország földgázt exportál”

– közölte.

Hangoztatta: szerinte Magyarország földgázellátása nem lenne megoldható a Török Áramlat vezeték és Törökország megbízható tranzitszerepe nélkül; tavaly mintegy 6 milliárd köbméter földgáz érkezett ezen az útvonalon Magyarországra és idén is folyamatosan megbízhatók a szállítások.

Hozzátette: folyamatosan egyeztetnek az energetikai együttműködés kiterjesztéséről a kőolajkitermelés és nukleáris energia területére.

„Uniós elnökségünk alatt össze kívánjuk hívni az EU-Törökország Társulási Tanács ülését, és a kereskedelmi együttműködés fejlesztése érdekében szeretnénk megújítani az EU és Törökország vámunióját és előre szeretnénk lépni a vízumkönnyítés terén is”

– írta.

Kiderült: Üzbegisztánban is elképesztő sikereket értek el

„Az elmúlt tíz évben

megdupláztuk a kereskedelmi forgalmunkat Üzbegisztánnal, amely meghaladta a 100 millió dollárt is.

Ma a vezetőink megerősítették a közös politikai akaratot arra vonatkozóan, hogy a kapcsolatainkat még tovább fejlesszük.

Egyre több magyar vállalat érdeklődik üzbegisztáni befektetési lehetőségek iránt,

melyben segítséget nyújt a magyar vállalatok számára kijelölt ipari zóna Taskent mellett, az újraindult közvetlen légijárat fővárosaink között, valamint az OTP üzbegisztáni piacra lépése.

Soros elnökségi időszakunk alatt célunk, hogy aláírásra kerüljön az Európai Unió és Üzbegisztán közötti együttműködési partnerségről szóló megállapodás”

– fedte fel későbbi bejegyzésében az „IGAZI sikertörténet” részleteit Szijjártó.

Az MTI által közzétett fotók tanúsága szerint Orbán is képviseltette magát a Türk Államok Szervezetének tanácskozásán.

Fotók:

Kapcsolódó:

Mi történt? Undorító dolgot tettek Szijjártóék, amíg Orbán Putyin előtt hajlongott Moszkvában

Valódi Hírek