Méretes fricska Ausztriától: Magyar bírót delegálnak az emberi jogi bíróságba

A magyar Jakab András jogászt delegálta az Emberi Jogok Európai Bíróságába Ausztria.

Az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) bírájává választották Jakab András alkotmányjogászt, a Salzburgi Egyetem professzorát. A magyar bírót Ausztria delegálta a testületbe – írta a meg a Die Presse.

Ausztria delegálta Jakab András bírót az EJEB-be

A jelenlegi osztrák bíró, Gabriele Kucsko-Stadlmayer hivatali ideje idén október 31-én jár le. A bírák azonban a kilencéves hivatali idejük után nem választhatók újra, ezért Ausztriának új tagot kellett jelölnie.

Az EJEB bírái nem az egyes államok képviselői,

ezért történhetett meg, hogy bár Jakab magyar állampolgár, Ausztria jelölhette erre a feladatra.

A magyar alkotmányjogász kinevezését az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése szerdán abszolút többséggel, 92 szavazattal támogatta. Az alkotmányjogász hivatali ideje 2024. november 1-jén kezdődik.

Az Emberi Jogok Európai Bíróságába az Európa Tanács valamennyi tagállama egy bírót delegálhat. Magyarország delegáltja jelenleg Paczolay Péter.

Komoly karriert futott be

Jakab András alkotmányjogász, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) doktora. 1978-ban született Budapesten. Korábban Heidelbergben, Nottinghamban, Liverpoolban, Madridban és a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen dolgozott egyetemi oktatóként és kutatóként.

2013 és 2017 között az MTA Jogtudományi Intézetének igazgatója volt. Jelenlegi kutatási területei: alkotmányelmélet, normatan, jogi érveléstan, átmeneti igazságszolgáltatás. Kilenc nyelven több mint kétszáz tudományos publikációt jegyez.

Jakab jelenleg az osztrák alkotmányjog professzora a Salzburgi Egyetemen.

Valódi Hírek