Folytatódik Orbánék ámokfutása: Jöhet az újabb kegyelmi botrány

Elfogadta az Alaptörvény tizenharmadik módosítását az Országgyűlés kedden, újabb kegyelmi botrány törhet ki.

A képviselők 152 igen, egy nem szavazattal hagyták jóvá a Tuzson Bence igazságügyi miniszter által jegyzett jogszabályt.

A módosítás alapján

a köztársasági elnök a jövőben a kormány tagjának ellenjegyzése nélkül gyakorolhatja egyéni kegyelmezési jogát,

továbbá sarkalatos törvény határozza meg azon, a gyermek sérelmére elkövetett szándékos bűncselekmények körét, amelyek esetében az államfő nem adhat kegyelmet.

Az Alaptörvényben azt is rögzítették, hogy a kormány csak akkor járulhat hozzá európai uniós hitelfelvételhez, ha azt a parlamenti képviselők kétharmada támogatja.

Az Országgyűlés döntése alapján ezentúl sarkalatos törvényben kell a Magyar Honvédség katonai műveleteinek, állomásozásának és más, határátlépéssel járó csapatmozgásának, valamint a külföldi fegyveres erők Magyarország területét érintő katonai műveleteinek, állomásozásának és más, határátlépéssel járó csapatmozgásának engedélyezésével összefüggő szabályokat rögzíteni.

Az Alaptörvény-módosítás július 1-jén lép hatályba, kivéve a honvédségre vonatkozó részt, amely november 1-jétől hatályos.

Az Alaptörvény-módosítás újabb kegyelmi káosz kialakulásához vezethet

Korábban arról volt szó, hogy a több magyar politikus bukását előidéző botrányos kegyelmi ügy nyomán szigorodnak az elnöki kegyelem kritériumai. A módosítás szerint bizonyos, gyermekek sérelmére elkövetett bűntények esetében tilos kegyelmet adni egy-egy bűnözőnek.

Ám mint írták, az államfő innentől kezdve a kormány tagjának ellenjegyzése nélkül gyakorolhatja egyéni kegyelmezési jogát. Emlékezetes, hogy Varga Judit exminiszter ellenjegyezte Kónya Endre kegyelmét, ami végül a visszavonulójához vezetett. Az, hogy összességében lazul a kegyelmezési jogkör, összességében több hibás döntéshez vezethet, amelynek következtében

még nagyobb az esély a kegyelmi botrányok kitörésére a jövőben.

Mutatjuk a parlamenti ülés közvetítését

(OrszággyűlésÉLŐ/YouTube/MTI/Nyugati Fény)

(Kiemelt képünk illusztráció)

Valódi Hírek