Ömlenek a szavazók az urnákhoz: Mutatjuk, mekkorát ugrott a részvétel!

Ennél magasabb részvételi arány még nem volt ebben az időszakban önkormányzati vagy EP-választáson.

Vasárnap reggel hatkor kinyitottak a választókörök, a magyarok egyszerre szavazhatnak az önkormányzati és EP-képviselői posztokról.

Rekord magas részvételi aránnyal indult el az idei önkormányzati- és EP-választás: vasárnap reggel 7 óráig 148.427 választópolgár jelent meg szavazni, amely 1,88 százalékos részvételt jelent. Ebben az időszakban ilyen magas részvételi arányt még nem tapasztaltak, legyen szó önkormányzati vagy EP-választásról.

Mint ismert, Magyarországon ma ötödik alkalommal rendezik meg az EP-választást. Az eddigi legmagasabb részvétel reggel 7-kor volt a legutóbbi esetében, 1,48 százalékkal. A legalacsonyabbat az elsőn tapasztalták, 2004-ben, amikor a választásra jogosultak 0,9 százaléka jelent meg voksolni az első órában.

Az önkormányzati választások tekintetében azonban némileg más a helyzet: 1998 óta az 1,12 százalékos reggeli részvétel volt a legmagasabb – ez 2006-ban és 2019-ben történt, míg 2002-ben 0,92 százalékos volt az első órában a részvételi aránnyal – ezzel ez lett eddig a legalacsonyabb.

Az 1990-es és 1994-es választást nem vehető itt figyelembe, mivel akkor csupán három napközbeni részvételi jelentés volt, így az nem összevethető az azóta érvényes adatközléssel.

(444.hu nyomán)

Valódi Hírek