Dobrev Klára: Minket nem a Fidesz küldött, de a Fideszt mi fogjuk elküldeni!

A DK-MSZP-Párbeszéd EP-listavezetője a 36 órás, országos kampányzáró körútja közben adott nekünk interjút. Kérdeztük a kampányról, a céljairól, és persze Magyar Péterről is.

Nyugati Fény: Az elmúlt két évben a sokadjára járja be az országot, a mostani útvonala több településén is járt már többször is. Mitől más ez a mostani körút?

Dobrev Klára: Öt évvel ezelőtt hagyományteremtő céllal egy 36 órás országos kampánykörúttal tértem vissza az összes megyébe, amit korábban bejártam. Ez egy több mint 1350 kilométeres út, tele biztatással, reményteli mosolyokkal és elszánt tekintetekkel. Az eredmény akkor magáért beszélt, a 2019-es európai parlamenti választáson vált a Demokratikus Koalíció Magyarország legnagyobb ellenzéki közösségévé. Azért indultam neki idén is a 36 órás kampányzáró körútnak, mert az idei EP-választáson még nagyobb céljaink vannak: meg akarjuk rengetni Orbán betonbiztosnak hitt rendszerét.

Nyugati Fény: Hogy érzékeli a választókkal való beszélgetésekből, most vasárnap valóban be lehet vinni egy balegyenest Orbánnak? Van akkora elégedetlenség az országban?

Dobrev Klára: Az emberek többsége valójában nagyon is szurkol a szociáldemokrata-zöld szövetség sikerének és változást akar. Látom a tekintetekből, a reakciókból. Tudják, hogy a DK-MSZP-Párbeszéd szövetség az Orbán-kormány legerősebb ellenfele, és

az egyetlen baloldali politikai erő Magyarországon, amely az elfeledett milliókért harcol.

Azokért küzdünk, akik összeszorított foggal igyekeznek túlélni a hétköznapokat Orbán Magyarországán megalázóan alacsony fizetésekért. Azokért küzdünk, akik tisztességgel dolgozták és adózták végig az életüket ebben az országban, most azonban a havi bevásárlásokra és a rezsiszámlákra is épphogy elég a nyugdíjuk.

Ők sokkal-sokkal többen vannak, mint a fideszesek, és ők csak bennünk bízhatnak, az ő gondjaik csak nekünk fontosak. Valójában itt van az a többség, amit sok elemző és megmondóember teljesen máshol keres. Nem a kiábrándult fideszeseket kell keresni, hanem képviselni kell az ellenzékieket, méghozzá bátran, önfeladás és Orbánnak való megfelelni akarás nélkül. Mi ezt tettük eddig is, és ezt fogjuk tenni ezután is, ez tett minket a legnagyobb ellenzéki erővé.

Nyugati Fény: Mi a helyzet Magyar Péterrel, akit fideszes múltja ellenére láthatóan a tenyerén hordoz az ellenzéki nyilvánosság. Számíthat baloldali szavazókra a Tisza Párt?

Dobrev Klára: Én nem gondolom, hogy van olyan DK-s, akinek a szemében Orbán Viktor egy demokratikus hős lenne – Magyar Péter márpedig ezt mondja róla. És azt sem hinném, hogy bármelyikünk szavazna egy olyan jelöltre, aki nyíltan kijelenti, hogy együttműködne a Fidesszel. Mi nem tekintünk követendő példaként az első Orbán-kormányra sem, és európaiságunkkal ellentétesnek gondoljuk a brüsszelezést. Na meg biztosan nem támogatnánk olyan őrültséget, hogy Orbán Viktor legyen az Európai Bizottság elnöke. Akik ránk szavaznak, azok nem előléptetni akarják Orbánt, hanem leváltani és elszámoltatni; akik ránk szavaznak, azok erős Európát akarnak és nem az EU-t gyengíteni. Ők nem fognak a Tiszára szavazni, ez a Fidesz és a Mi Hazánk világa.

Nyugati Fény: Ahogy Ön is említette, a jobboldal gyenge Európát akar. De milyen a szociáldemokrata-zöld szövetség által elképzelt erős Európa?

Dobrev Klára: Az erős Európát mi úgy hívjuk, hogy Európai Egyesült Államok. Ez az Európai Unió következő szintje, amely már garantálni tudja a polgárainak, hogy ne csak papíron legyenek európaiak, hanem európaiként is éljenek. Most hiába nem dolgozunk rosszabbul és nem dolgozunk kevesebbet, mint más európaiak, mégis a magyar fizetések és nyugdíjak az egyik legalacsonyabbak Európában. Szerintünk ez nincs rendben, mi magyarok sem érünk kevesebbet más európaiaknál. Mi nem akarunk másodrendű európai polgárok lenni, még akkor sem, ha a jobboldal ezt nevezi szuverenitásnak,

mert ők így tudnak közben lopni.

Az a magyarok érdeke, hogy ott legyünk az Európai Egyesült Államokban, és teljes jogú európai polgárok legyünk, akiknek nemcsak az áraik, hanem a fizetéseik, nyugdíjaik, közszolgáltatásaik is európaiak. Való igaz, a korrupt politikusokat többé nem fogja tudni kimosdatni sem Polt Péter, sem más, de ez legyen azoknak a baja, akik lopni akarnak.

Nyugati Fény: Mit gondol, mi az európai parlamenti választás tétje?

Dobrev Klára: Az a választás tétje, hogy közelebb vagy távolabb kerülünk-e a kormányváltástól, minden értelemben. Egyrészt, ha a magyar választók főleg Európa-ellenes, jobboldali jelölteket küldenek az Európai Parlamentbe – a Fidesz mellett a Mi Hazánkat és a Tiszát is ide kell sorolni – azt nem úgy fogják érteni az európai szövetségeseink, hogy mi, magyarok, ott akarunk lenni a jövő Európájában, az Európai Egyesült Államokban.

Másrészt olyan helyzetben is találhatja magát az ellenzéki választó vasárnap este, hogy nem látja, hogyan lesz ebből kormányváltás, ha egy végletekig megosztott, széthúzó, Orbán helyett egymást legyőzni akaró ellenzéket lát maga előtt. Ez a tét, de egyvalamit megígérhetek: mi bárkivel együttműködünk Orbán leváltásáért, aki kerek-perec kijelenti, hogy soha nem paktál le sem Orbánnal, sem a Fidesszel.

Nyugati Fény: Milyen eredményre számít a választáson, mekkora lesz a DK-MSZP-Párbeszéd az ellenzéken belül?

Dobrev Klára: Engem az érdekel, hogy mekkora lesz a különbség a Fidesz és közöttünk, ez a lényeg, ez a legfontosabb. Ezzel együtt is azt gondolom, hogy maradunk, akik vagyunk, Magyarország legnagyobb ellenzéki közössége.

Nyugati Fény: Mi lenne az utolsó dolog, amit egy olyan ellenzéki szavazónak mondana, aki még nem döntötte el, hogy kire szavazzon az EP-listán?

Dobrev Klára:

Minket nem a Fidesz küldött, de a Fideszt mi fogjuk elküldeni!

Valódi Hírek