Mi folyik itt? Nem akárhogy adták át a méregdrága sátoraljaújhelyi függőhidat Semjénék (+fotó)

Június 4-én Semjén Zsolt átadta a Nemzeti Összetartozás Hídját.

A Nemzeti Összetartozás Hídjának keresztelt sátoraljaújhelyi függőhidat június 4-én nagy csinnadrattával adta át Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes – számolt be a nepszava.hu.

A híd az ország egyik legfölöslegesebb beruházása: a legszegényebb, zempléni régióban több milliárd forint elherdálásával és a természet kipusztításával építették fel a függőhidat.

Hordót gurított a Nemzeti Összetartozás Hídján Semjén Zsolt

A függőhíd 4 milliárd forintos beruházással, állami költségvetésből épült.

Bár az esemény már csak a beruházás nagysága miatt is jelentős, az átadó zártkörű volt. A portál munkatársai hiába próbáltak regisztrálni az eseményre, válaszra sem méltatták őket.

„Egy, a nemzeti összetartozást jelképező hídavatáson, ahol minden beszédben az összefogásról szónokoltak, talán nem épp stílusos kirekesztő módon bánni a nyilvánosság képviselőivel”

– jegyezték meg joggal.

Híd, amely két különböző világot köt össze

Bár a Nemzeti Összetartozás Hídjának mindkét oldalán magyarlakta településeket találunk, a különbségek ordítóak.

A szlovák oldalon havonta 1700 eurót is megkeres egy lakatos,

ami közel 700 ezer forint, a hazai oldalon a fizetés ennek alig fele. Ráadásul a szomszédos Királyhelmecen csak 180 forint az a sör, ami Kisvárdán 400, ennek fényében a fizetésbeli különbségek még inkább feltűnnek.

A hídpénz a helyieknél is kiverte a biztosítékot:

egy öttagú család heti bevásárlása kitelne abból a 25 ezer forintból, amit erre az élményre ki kellene fizetniük.

Szamosvölgyi Péter polgármester a hídavatáson arról beszélt, hogy az új híd összeköti az Árpád-kori történelmi Magyarországot a mostani generációval. A határon innenieket a határon túliakkal, ezért a híd a maga több mint 723,6 méteres távolságával nem csak egy vasszerkezet. Eszmei mondanivalót is hordoz.

Ezt követően Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes hosszas történelmi fejtegetésbe fogott Trianonról. Azzal kezdve, hogy Trianont elfelejteni nem szabad, nem is akarjuk, Trianon seb, stigma és a magyarság megmaradásának küldetése. Felidézte, hogy amikor Kövér Lászlóval annak idején benyújtották a nemzeti összetartozásról szóló törvényt, akkor hármas egységet fogalmaztak meg.

A gyászét, a tanulságokét és a nemzeti büszkeségét. Semjén a hídavatáson is a háborús retorikát vette elő, és a Magyarországot fenyegető veszélyekről osztotta meg gondolatait.

„Ha a belső ellenségeinket meg tudjuk fékezni, akkor külső ellenségei sem bírnak velünk”

– vonta le a következtetést.

Pap és hordó a hídon

Pap nélkül már nehezen képzelhető el bármilyen átadóünnepség Magyarországon 2024-ben. Így természetesen a Nemzeti Összetartozás Hídját is megáldották. Majd Semjén Zsolt egy hordót gurított át a túloldalra.

Semjén Zsolt Nemzeti Összetartozás Hídja

Sátoraljaújhely, 2024. június 4. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Dankó Dénes (Fidesz-KDNP) alpolgármester hordót gurít a Nemzeti Összetartozás Hídjának ünnepélyes átadásán Sátoraljaújhelyen a nemzeti összetartozás napján, 2024. június 4-én.
MTI/Czeglédi Zsolt

Valódi Hírek