Mit művelt Orbán kedden délután? Kabaréba illő jelenettel indította a csonka hetet

Orbán Viktor hazalátogatott: Felcsút községben produkciózott.

Múlt nélkül nincs jövője a magyar futballnak – jelentette ki a miniszterelnök kedden Felcsúton Zsohár Melinda és Oláh János Szerelemfoci című, a felcsúti labdarúgás százéves történetét összefoglaló könyvének bemutatóján. Orbán Viktor azt mondta: a kiadvány elsősorban a helyieknek fontos, de a magyar futball számára is általános tanulságokat fogalmaz meg.

Ha egy ország elfelejti a labdarúgómúltját (sic!), akkor nem lesz mire felépítenie a jövőjét

– hangoztatta a fociőrült kormányfő. Hangsúlyozta: a kétezres években talpra álló magyar futball előzményei ott vannak a szocialista futballban. Emellett szerinte az 1950-es évek aranycsapatában, valamint az 1938-ban világbajnoki döntőt játszó válogatottban is az érdemi múlt részét képezik.

A magyar futball megszakítottsága ellenére mindig képes volt arra, hogy valahogy helyreállítsa a folytonosságot. Ez az akadémiák megalakításakor is így volt – tette hozzá a kórházak felújítása helyett a stadionokba fektető Orbán.

Azonban elgondolása szerint „ha nincs a futballnak jövője, elvész a múltja is, és egy zárvánnyá válik. A magyar futball régi dicsőségét is az tartja meg, hogy van jelenje és jövője

– hangoztatta.

Orbán Viktor a sajtótájékoztató végén arról is beszélt: sokfajta sportággal próbálkoztak falun, de a falusi sport története alapvetően a futballszakosztályok története. Felcsúton voltak, akik vállalkoztak a kutatásra, írásra és szerkesztésre, és

Mészáros Lőrinc, a Puskás Akadémia kuratóriumi elnöke meg is finanszírozta ezt

– büszkélkedett személyes oligarchájával a miniszterelnök.

Azonban azt elismerte: nem minden falu van ilyen helyzetben. Hozzátesszük: valóban, hiszen nem minden faluba pumpálnak annyi közpénzt, mint a miniszterelnök a szülőhelyébe.

Ezért a kormányfő azt mondta: ha a falvakban meg akarják írni sportklubjaik történetét a helyiek, annyi pénzt hozzátesz a kultuszkormányzat, amennyit a helyiek erre a célra összeadnak. Érdekes hagyaték lesz ez – tette hozzá a miniszterelnök.

Néhány fotó is látható a zárt körű rendezvényről a miniszterelnök oldalán:

(Orbán Viktor/Facebook)

(MTI korrigálva)

Valódi Hírek