Friss kutatás: Nagyot bukott a Fidesz, Dobrev Klára listája már 26 százalékon áll

A baloldali koalíció 7 százalékra megközelítette a Fideszt.

Hétfőn publikálta legfrissebb közvélemény-kutatási adatait a kevés komolyan vehető és hiteles intézetek egyike, a Závecz Research.

A június 9-én esedékes európai parlamenti választások előtt az intézet felmérte, melyik párt és pártszövetség listája hogyan áll a választók körében.

Eszerint a Fidesz minden korábbinál rosszabbul szerepelt áprilisban: a szavazókorú népesség 25 százaléka, de még a biztos pártválasztóknak is mindössze 33 százaléka szavazna a Deutsch Tamás vezette Fidesz-listára.

A Fidesztől mindössze 7 százalékkal van elmaradva a Dobrev Klára által vezetett szociáldemokrata-zöld koalíció (DK-MSZP-P): a baloldali szövetség 26 százalékon áll a pártválasztók között.

A további erősorrend: Magyar Péter pártja (14%), Mi Hazánk (8%), Momentum (7%), Kétfarkú Kutya Párt (5%), LMP (3%), Jobbik (1%).

Grafikonon így néz ki mindez:

grafikon: Závecz Research

Az intézet felmérte azt is, hogy az új jobboldali üstökös, Magyar Péter pártja kiktől tudott szavazókat elszipkázni: eszerint Magyar szavazóinak

  • 17 százaléka a Momentumtól,
  • 13 százaléka a Kétfarkú Kutyapárttól érkezett
  • míg 29 százalékuk pártnélküli volt

A többi pártnál minimális volt a lemorzsolódás Magyar miatt.

Varga Judit exférje a Fideszt sem tudta megkarcolni: a felmérés szerint a szavazóinak mindössze 2 százaléka érkezett a kormánypárttól.

Valódi Hírek