Figyelmeztettek: Rohamosan szaporodik Magyarországon egy halál0s betegséget terjesztő féreg

Kezelés hiányában életveszélyes tünetekkel járhat a betegség.

Egész Európában megjelent a halál0s kórt terjesztő féreg

Az elmúlt években Európa-szerte ugrásszerűen megnövekedett a potenciálisan halál0s humán alveoláris echinococcosis parazitás fertőző betegség előfordulása, amelyet egy galandféreg okoz – írta az agroinform.hu.

Egy Somogy és Baranya vármegyét érintő kutatás eredményei alapján kiderült, a kórokozó előfordulását több klimatikus és felszínborítással kapcsolatos tényező is befolyásolja, amely fontos információkat szolgáltat az emberi fertőzés szempontjából kockázatos területek meghatározásához, valamint a védekezési stratégiák kidolgozásához is.

A betegséget okozó Echinococcus multilocularis galandféreg terjesztésében

a rágcsálófajok és a ragadozó kutyafélék egyaránt érintettek.

A tünetek egyre súlyosabbá, kezelés hiányában életveszélyessé válnak.

A rágcsálók elsőként – mint köztigazdák – a környezetbe kikerülő petékkel fertőződnek meg, amelynek hatására a májukban rosszindulatú tumorhoz hasonló elváltozás alakul ki. Ezt követően a parazita a fertőzött rágcsálók elfogyasztása révén kerül a végleges gazdák szervezetébe – írták.

Az emberi megbetegedések a féregpeték véletlen lenyelésére vezethetők vissza,

amely mosatlan, nyers zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával következhet be. A betegség sokáig, 5-15 éven át tünetmentes, majd először bizonytalan tünetekben (általános rossz közérzetben, hasi fájdalomban, súlycsökkenésben) nyilvánul meg, végül a fertőzés előrehaladtával a máj érintettsége miatt a tünetek egyre súlyosabbá,

kezelés hiányában életveszélyessé válnak.

A kezelés leggyakrabban csak sebészeti úton, az elváltozott májterület eltávolításával, majd sok esetben élethosszig tartó gyógyszerszedéssel történik – részletezték.

Magyarországon is megjelent, a Balaton déli partja is érintett

Felhívták arra a figyelmet, hogy bár a betegséget okozó galandféreg elterjedése leginkább a hideg és mérsékelt klímához köthető, az utóbbi években egyre több humán megbetegedést regisztráltak Európa melegebb, szubmediterrán régióiban,

így Magyarországon is.

A MATE Kaposvári Campusán működő One Health Munkacsoport eddigi vizsgálataiból az is kiderült: a melegedő klíma ellenére a Somogy vármegyében található róka- és aranysakál-populációkban is egyre magasabb a fertőzöttség. 2021 és 2022 között például 197 róka és 194 aranysakál közül 71 egyedben bizonyították a galandféreg jelenlétét.

A One Health Munkacsoport szakértői a lehetséges járványtani kockázatok feltárását újszerű, a parazitológiai kutatásban korábban még nem alkalmazott statisztikai módszerrel végezték, amely lehetőséget adott arra, hogy a kockázati tényezők hatását a vizsgált terület kisebb részeire vetítve is megbecsüljék.

Mint írták, eredményeik igazolták, hogy a vizes élőhelyek előfordulása fokozza a ragadozók fertőzöttségi kockázatát, míg az éves csapadékmennyiség és annak kiegyenlítettsége csak egyes területeken járul hozzá a betegség fennmaradásához. Az adatok térbeli ábrázolása igazolta, hogy a vizsgálatba vont térségben három magasabb kockázatú terület azonosítható:

  • a Drávasík,
  • a Kaposvártól délre elhelyezkedő Zselic
  • és a Balaton déli partja.

A kapott eredmények hozzájárulhatnak a galandféreg ökológiai igényeinek megismeréséhez, illetve az emberi fertőzés szempontjából kockázatos területek meghatározásához és a védekezési stratégiák kidolgozásához is – közölték.

(Címlapkép: illusztráció)

Valódi Hírek