A kiszállított ételek mintáját jelenleg laborban vizsgálják a kórházi mérgezés után.
Több tucat beteg is ételmérgezést kapott a budapesti Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban. Az intézmény az ATV Híradónak megerősítette: a kórházba szállított
egyik főétel minden valószínűség szerint romlott volt.
Az ételt készítő cég a portál megkeresésére úgy reagált: az elkészült ételek hőmérséklete és – fogalmaztak – „érzékszervi tulajdonságai” szerintük megfelelőek voltak, azokat szabályszerűen adták át.
A kiszállított ételek mintáját jelenleg laborban vizsgálják, ennek eredményét még várják
– tudatta az ételmérgezéssel kapcsolatban a kórház.
36-an lettek rosszul a kórházban felszolgált romlott étel miatt
Mint ismert: a Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban hétfőn hányást és hasmenést okozott a betegeknél a felszolgált ebéd. A csatorna információi szerint
36 beteg lett rosszul,
akik a problémát már az első adag ételek kiosztása után érzékelték. Ezek után azonnal leállították az ételek felszolgálását. A kórház közlése szerint a külső konyháról szállított egyik főétel „valószínűleg” romlott volt.
A szakértő a trombózis kockázatára figyelmeztetett a kórházi mérgezés után
Az esettel kapcsolatban Mangó Gabriella háziorvos elmondta: az ételmérgezésnél az a legnagyobb probléma, hogy egyrészt hányást, hasmenést okoz, egy étkezési nehezítettséget. Emellett ha valakinek olyan társbetegségei is vannak, mint például a cukorbetegség, a magas vérnyomás, ráadásul idősebb is az illető,
őket a kiszáradás veszélye is jobban fenyegeti.
Ha a vérben kevés lesz a folyadék, megnő a trombózis kockázata is – figyelmeztetett a szakember.
Az ételek tulajdonságai „megfelelőek” voltak?
Azt írták, a Szent Imre Kórház betegeinek étkeztetésével egy 60 éves nemzetközi tapasztalattal rendelkező a cég foglalkozik. A vállalat a csatornával azt közölte, a Szent Imre Kórház részére a Bajcsy-Zsilinszky Kórház Főzőkonyháján készül az ebéd, ezt szállítják ki.
„Az elkészült ételek hőmérséklete és érzékszervi tulajdonságai megfelelőek voltak.
A Bajcsy-Zsilinszky Kórház részére szállított ételekkel kapcsolatban nem is érkezett kifogás. A Szent Imre Kórházba szállított ételek mintáját laborvizsgálatra küldték, ennek az eredményét még várják”
– állították.
Egy kórokozó okozhatta a problémát
A csatorna által megkérdezett szakértő szerint ugyanakkor a hasmenést valamilyen kórokozó okozhatta.
„Nagy valószínűséggel itt az ételbe belekerült valamilyen kórokozó, és könnyen lehet, hogy ez a kórokozó toxint termelt, de közben felszaporodott részben a baktérium, részben a toxin az ételben és a másik helyen, amikor megették,
ennek a toxinnak a következtében alakul ki hányás és hasmenés”
– részletezte Pusztai Erzsébet egészségügyi szakértő.
A kórház tájékoztatása szerint az érintett betegek már jól vannak, az illetékes hatóságok felé jelentették a történteket, a vizsgálatok pedig megkezdődtek.
(Címlapkép: illusztráció)