Tragédia: Hanyag villanyszerelő miatt halt meg egy hajmáskéri kisfiú

Édesanyja talált rá. Egy balatonalmádi villanyszerelő figyelmetlensége miatt következett be a baleset.

Egy év tíz hónap, két év próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetésre ítélt a Veszprémi Törvényszék egy balatonalmádi villanyszerelőt halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt – áll a törvényszék által kiadott csütörtöki közleményben.

A hálózat nem rendelkezett védőföldeléssel

Mint írták, a férfi villanyszerelési munkát végzett egy hajmáskéri családi házban, ahol aztán

egy kisfiút halál0s áramütés ért.

A törvényszék a döntéssel helybenhagyta a járásbíróság ítéletét. A bíróság a vádlottat a foglalkozása gyakorlásától egy év hat hónapra eltiltotta, valamint kötelezte őt a bűnügyi költség megfizetésére.

A hibákat észlelte a balatonalmádi villanyszerelő, de nem javította ki azokat

A vádirat szerint a villanyszerelői képzettséggel rendelkező 53 éves férfi a családi ház villamos hálózatának felújítását végezte egy társával, a vádlott utasítása alapján. A házban a régi villamos hálózat kialakítása áttekinthetetlen és szabálytalan volt, védőföldeléssel a hálózat nem rendelkezett. Az, hogy ezt a súlyosan veszélyeztető hálózati szerelést ki és mikor végezte, már nem tárható fel – részletezték.

A felújítást végzők látták a súlyos hibákat, ám azok egy részét nem javították ki, amelynek következtében

a fűtésrendszer, valamint a fém gázvezeték 230 V hálózati feszültség alá került.

Bekövetkezett a tragédia

Néhány nappal később a házban egyedül tartózkodó kisfiú a vízzel teli fürdőkádban volt, miközben a kád melletti öntöttvas radiátorra akasztott, feszültség alatt álló fém fürdőszobapolchoz ért, amelynek következtében halálos áramütést szenvedett. A kisfiút az édesanyja a vízzel teli fürdőkádban fekve találta. A mentőket értesítette, akik csaknem fél órán keresztül próbálták újraéleszteni a gyermeket, sikertelenül.

A munkát a kivitelezést irányító vádlottnak kellett volna ellenőrizni, amit nem teljeskörűen tett meg. Az elsőfokú ítélettel szemben a vádlott és védője elsődlegesen felmentésre, másodlagosan enyhítésre irányulóan jelentett be fellebbezést, míg az ügyész az ítélet helybenhagyását indítványozta. A törvényszék az elsőfokú bíróság döntését helybenhagyta, így

az ítélet jogerős.

(MTI)

Valódi Hírek