Friss kutatás: 26 százalékra zuhant a Fidesz a ped0filbotrány után

Mélyponton van a kormánypártok népszerűsége az IDEA kutatása szerint.

Itt vannak a friss pártpreferenciák

Az IDEA Intézet kedden közzétett, 2024. február 29. és 2024. március 12. között készített pártpreferencia-kutatása szerint

mélyponton, a teljes lakosság körében 26%-os népszerűségen áll a Fidesz-KDNP.

Rég nem látott mélyponton a Fidesz az IDEA szerint

A biztos pártválasztók (ők azok a szavazók, akik a jelenlegi pártkínálatból ki tudják választani a számukra szimpatikusat, tehát NEM bizonytalanok a szavazatukat illetően – a szerk.) között ez 42%-os támogatottságot jelent. Így a kormánypártok 80-100 ezer szavazót veszítettek egyetlen hónap alatt.

Az IDEA Intézet 2024 márciusi kutatásának eredménye

Így állnak az ellenzéki pártok az IDEA felmérésében

Az ellenzéki oldalon továbbra is a Demokratikus Koalíció a legerősebb párt.

A DK a teljes népességben 12, míg a biztosan szavazó pártválasztók között 18%-os támogatottságra számíthat.

A Momentum előbbi körben 5, utóbbiban 8%-os támogatottságra tart számot. A Mi Hazánk visszacsúszott a negyedik helyre: mindössze 5 és 8%-ra számíthat a különböző csoportokban.

Az intézet kutatói kiemelték, hogy szokatlan módon nem a bizonytalanok aránya nőtt a Fidesz térvesztése miatt, hanem mintegy 100-150 ezer szavazó vándorolt át az „egyéb” pártokhoz. Ők vélhetően Magyar Péter új formációjához csatlakozhattak, ám a kutatás még nem mérte a „Talpra, Magyarok! Mozgalmat„, hiszen még azt sem lehet tudni, hogy egyáltalán így fogják-e hívni az új pártot.

Az egyéb pártot választók a teljes népességben 6, míg a biztos pártválasztók között 7%-os eredményt mutat. Megjegyzendő azonban, hogy ebbe a csoportba nem csupán Magyar új szervezete, hanem Vona Gábor Második Reformkor néven gründolt pártja, illetve Márki-Zay Péter Mindenki Magyarországa Néppártja is beletartozik.

A többi, jelenleg még a magyar parlamentben helyet foglaló párt támogatottsága egyenként elhanyagolható. Az MSZP, a Jobbik, az LMP és a Párbeszéd összeadott támogatottsága a teljes népességben 6%, míg a biztos pártválasztók között 8%. Egyenként azonban mindegyik említett szervezet messze elmarad az 5%-os parlamenti küszöbtől.

A várható mandátumszámokról

Ha a jelenlegi kutatásnak megfelelő eredmények születnének az európai parlamenti választáson június 9-én, akkor így alakulnának a mandátumszámok:

  • Fidesz-KDNP: 11
  • DK: 5
  • Momentum Mozgalom: 2
  • Mi Hazánk: 1
  • MKKP: 1
  • Egyéb (feltételezve, hogy ez valóban többségében Magyar pártját jelenti): 1

Szokatlan képet mutatnak az adatok

Mivel az 5%-os küszöböt sok kispárt nem ugorná meg, így hiába kapna a Fidesz mindössze 42%-ot a biztos pártválasztók között, a 21 mandátumnak több mint a felét Orbánék zsebelnék be az ellenzéki szavazatok szétforgácsolódása miatt.

Természetesen hangsúlyozni kell, hogy mivel az intézet nem mérte még külön Magyar pártját, így egyáltalán nem vehető készpénznek a fenti eredmény. Az ugyanakkor jól látszik a számokból, hogy

a kegyelmi botrány következtében felbolydult a magyar közélet,

így a június 9-éig tartó kampányidőszakban turbulens változásokra számíthatunk.

Valódi Hírek