Most érkezett: Szökésben lévő, gyilk0ssággal vádolt férfit fogott el a rendőrség

Ezt nem úszta meg.

A rendőrség elfogta, a Budakörnyéki Járásbíróság pedig elrendelte a letartóztatását annak a férfinak, aki március 4-én elszökött a házi őrizetből – áll a Budapest Környéki Törvényszék közleményében.

A Pest Vármegyei Főügyészség a férfit nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettével vádolja. A Budakörnyéki Járásbíróság 2023. július 5-től elrendelte a vádlott ingatlanhoz kötött bűnügyi felügyeletét, amelynek szabályait a férfi megszegte, ezért a Budapest Környéki Törvényszék 2024. március 4-én ellene elfogatóparancsot adott ki.

A szökésben lévő férfit a rendőrök célzott keresés alapján Budapesten fogták el

és 2024. március 17-én az ügyeletes bíró elé állították.

A bíróság megállapította: az elfogott I. rendű vádlott tekintetében továbbra is fennáll a szökés- elrejtőzés reális veszélye, mivel kiemelt tárgyi súlyú bűncselekmény képezi a vád tárgyát, amelynek törvényi fenyegetettsége 10-20 évig-, vagy életfogytig terjedő szabadságvesztés.

A fentiek alapján a Budakörnyéki Járásbíróság ügyeletes bírója elrendelte a férfi letartóztatását az elsőfokú bíróság ügydöntő határozatának kihirdetéséig.

A döntés ellen a vádlott fellebbezéssel élt, így a végzés nem végleges, de végrehajtható.

A büntetőügy előzménye

2022. október 2-án a az I. rendű vádlott az ismerősével szórakozott, italozott egy dohányboltban. Nem sokkal később csatlakozott hozzájuk a II. rendű vádlott. Időközben a sértett kocsival érkezett az üzlethez. Amikor kiszállt vásárolni, nem állította le az autóját, abban benne hagyta az indítókulcsot.

Ezt kihasználva a két terhelt beült az őrizetlenül hagyott járműbe. Az I. rendű vádlott ült a vezető ülésbe, majd tolatni kezdett. Amikor ezt a sértett észrevette, kiszaladt és a motorháztetőre hasalt, hogy megakadályozza a kocsi eltulajdonítását.

Ekkor az I. rendű vádlott nagy sebességgel egy útpadkára hajtott, így a sértett a lendülettől leesett a motorháztetőről. Ezt követően a sofőr irányt váltott, majd először egy fának, aztán egy villanyoszlopnak ütközött.

A balesetet követően a terheltek kiszálltak az autóból és távoztak a helyszínről.

Később a sértettet mentők szállították kórházba, azonban a férfi olyan súlyos fejsérüléseket szenvedett, hogy

a gondos orvosi ellátás ellenére is 2022. október 4-én életét vesztette.

A férfi társát, a büntetőügy II. fokú vádlottját a Budapest Környéki Törvényszék első fokon hozott ítéletében bűnösnek mondta ki jármű önkényes elvétele bűntettében, ezért őt 1 év – végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte.

Az elfogott és a Budakörnyéki Járásbíróság ügyeletes bírája által letartóztatott férfi nyereségvágyból elkövetett emberölés I. rendű vádlottjaként áll bíróság elé, valamint ellene a fogolyszökés vétségének megalapozott gyanúja miatt újabb büntetőeljárást indul, mely a törvény szerint két évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

(Kiemelt képünk illusztráció)

Valódi Hírek