Vége a találgatásoknak: Kiderült, lesz-e hó Magyarországon a következő hetekben

Németh Lajos meteorológus adta meg a választ.

A 15-20 Celsius-fokok februárban mindenkit megleptek. A közelgő lehűlés sokakban felvetette a kérdést: kell-e havazásra számítani idén tavasszal. Németh Lajos meteorológus a Mokka reggeli adásában válaszolt.

A hajnali fagyok visszatérnek

Csehy András, a Mokka riportere hétfő reggel a Gellért-hegy tetején, a márciusi napfürdőben kérdezte Németh Lajost a vélt időjárás valóságalapjáról.

„A hír igaz! Csak nem itt, hanem mondjuk Szibériában vagy Finnországban. Komolyra fordítva a szót, ez a 15-20 fok közötti hőmérséklet ez abnormálisan meleg, ami februárban volt, vagy ami a hét első felében keddig, szerdáig Magyarországon lesz”

– válaszolt a meteorológus.

Ezt követően azonban a hőmérséklet is visszaesik 10-15 fokra.

„Néhol még fagy is lehet, de nincs dráma egyelőre”

– hangsúlyozta.

„Azért mondom, hogy egyelőre, mert nem lehet kizárni, hogy március második felében vagy esetleg áprilisban egy erőteljesebb hideg áramlás tör majd be ide, mint ahogy az elmúlt években is sajnos ilyen előfordult, és akkor veszélyben lehetnek azok a gyümölcsfák, amelyek akkor virágoznak majd”

– mondta Németh, majd hozzátette, március 15-e körül -5 Celsiusfok is előfordulhat néhol az országban.

Megírtuk, hogy a melegrekordokkal tűzdelt február után a március is meglehetősen enyhe idővel kezdődött. A hónap első napjaiban az ország valamely pontján mindig megközelítettük a 20 Celsius-fokot.

Úgy tűnik, ennek meglett a böjtje:

visszatérnek a hajnali fagyok, jobb, ha felkészülünk.

(tenyek.hu nyomán)

Valódi Hírek