Fontos a laptopod rendszeres tisztítása? De még mennyire! Mutatjuk, miért!

A laptopod rendszeres tisztítása nagyon fontos, és nem csak esztétikai okok miatt. Meghosszabbíthatod az élettartamát, és még a saját egészséged megőrzésére is jó hatással lehetsz.

Sokan elhanyagolják

Sajnos nagyon sokan nem fordítanak elég figyelmet a számítógépük tisztán tartására. Pedig ennek épp olyan rendszeresnek és természetesnek kellene lennie, mint a bútoraink portalanításának. Márpedig legyen az új vagy használt laptop, több előnyét is élvezheted, ha odafigyelsz a rendszeres tisztításra!

Miért fontos a laptop rendszeres tisztítása?

Az egészségmegőrzés, a higiénia és a tárgyaink tisztán tartása napjainkban nagyon fontossá vált. A 2020-as Covid-19 világjárvány óta még nagyobb hangsúlyt kapott a terület. De gondolhatsz a laptopodra úgy is, mint a ruháidra, melyeket rendszeresen kimosol. Erre a rendszerességre van szüksége ennek az eszköznek is, mely sokak számára munkaeszköz.

Több vizsgálat is alátámasztotta már, hogy egy laptop billentyűzete több baktériumot tartalmaz, mint akár az otthoni wc ülőkéje. Ugyanis kiváló táptalajt jelent ez a felület (de beszélhetnénk a touch padról vagy a kijelzőről is) a különböző baktériumok számára.

Nem hanyagolhatod el a külső és belső portalanítást sem, mert a laptopod belsejébe kerülő por óriási károkat tud okozni. Jellemzően a hűtés sínyli meg a lustaságot, mert a felgyülemlett szennyeződés gátolja a működését, ami az alkatrészek túlmelegedéséhez vezet. Ez csökkenő teljesítményhez és végül akár egyes alkatrészek halálához is vezethet.

Így tisztítsd a laptopodat

Belső tisztítás során érdemes szakember segítségét kérni, például elvinni egy szervizbe. Főleg igaz ez az új típusokra, melyek szétszerelése sokkal nehézkesebb, mint a régebbi verzióké, így könnyen kárt tehetsz benne. Ha pedig még garancia van a gépeden, akkor nem kérdés, hogy nem szabad otthon megpróbálkoznod a szétszerelésével!

A külső tisztítás ezzel szemben egyszerűbb, mégis sokan elrontják. Először is minden csatlakozót húzz ki a laptopból, majd győződj meg róla, hogy teljesen kikapcsolt állapotban van-e. Csak ezt követően kezdj bele a külső részek tisztításába.

A kijelző esetén is van mire figyelni. A legrosszabb, amit tehetsz, hogy közvetleül a képernyőre fújod a tisztítószert. Ha ez lefolyik a réseken és a váz belsejébe kerül, akkor komoly károkat okozhat, akár teljesen tönkre is teheti a laptopot! Épp ezért egy puha mikroszálas kendőre fújd inkább, majd azzal végezd el a kijelző tisztítását.

A billentyűzet esetén a beragadt morzsákat és a port el tudod távolítani egy puha fejű ecsettel vagy fültisztítóval. A gombok tetejéről le kell oldani a zsírt, melyhez valamilyen speciális oldószert, fertőtlenítőt vagy 70%-os alkoholt érdemes használni, ügyelve arra, hogy ne használj túl sokat, nehogy befolyjon a gombok alá.

A többi felülethez nyugodtan alkalmazzunk egy általános fertőtlenítőt.

Ha ezekre odafigyelsz és rendszeressé teszed a laptopod tisztítását, akkor tovább fog szolgálni, és közben még az egészségedre is ügyelsz.