Betelt a pohár: Több tízezren indítanak pert az Orbán-kormány ellen

Bíróságra viszik az ügyet.

Miután a Tuzson Bence vezette minisztérium az összes jogdíjra nézve elutasította a 2024-es inflációs értékkövetést, öt művészeket és kiadókat tömörítő közös jogkezelő egyesület

közel negyven perben támadja meg bíróságon az igazságügyi miniszter határozatait.

A keresetet indító jogkezelők és az általuk képviselt kör:

  • Artisjus: zenei és irodalmi szerzők, zeneműkiadók
  • Előadóművészi Jogvédő Iroda: előadóművészek
  • Filmjus: filmszerzők, filmelőállítók
  • Hungart: vizuális művészek
  • MAHASZ: hangfelvétel-előállítók

A 2023-ban a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) előtt hónapokig zajló eljárásban a jogdíjfizetők nem jeleztek tiltakozást. A Csák János vezette kulturális tárca támogatta a jogdíjmegállapítást, és az SZTNH jóváhagyási javaslattal terjesztette elő a díjszabásokat az igazságügyi miniszternek.

Mindezek ellenére a miniszter azokat váratlanul elutasította, nehéz anyagi helyzetbe sodorva több tízezer hazai művészt.

A jogkezelők beadványa szerint

a miniszter hibát vétett, amikor a díjszabásokat visszautasította.

Közölték: az inflációs korrekció megtagadása sérti a tulajdonra és a művészeti élet szabadságára vonatkozó alkotmányos jogokat is, veszélyeztetve a zenei és irodalmi szerzők, előadók, vizuális művészek, filmszerzők megélhetését, valamint a hangfelvétel- és filmelőállítók, könyv- és zeneműkiadók bevételeit.

A jogkezelők sérelmezik azt is sérelmezik, hogy az eljárásban nem kaptak lehetőséget álláspontjuk kifejtésére, így nem tudták a művészeket védő érveiket sem előadni.

(via atv.hu)

Valódi Hírek