IDEA: Látványosan bezuhant a Fidesz támogatottsága 2023-ban

Ettől biztos nem repes majd a kormányfő.

Pártpreferencia-kutatást végzett az IDEA Intézet 2023. december 27-e és 2024. január 8-a között – ismertették a lapunkhoz is eljuttatott friss közleményükben.

Mint írták, a vizsgálat eredményei szerint hónapról hónapra továbbra sincs változás a pártpreferenciákban Magyarországon.

Immár három hónapja a 18 éven felüli szavazati joggal rendelkező állampolgárok 26 százaléka szavazna egy most vasárnap esedékes parlamenti választáson a Fidesz−KDNP-re. A biztos szavazó pártot választók körében sem történt változás, a kormányzópárt(ok) támogatottsága 46 százalék.

Éves szinten azonban komoly változás tapasztalható, az eredmények szerint 2023 januárja és 2024 januárja között

5 százalékponttal csökkent a kormányzópárt támogatottsága

a teljes népesség körében, 31 százalékról esett 26 százalékra. Miközben 2023 januárjában 31 százalékon állt, addig a 2024 év elején 26 százalékon – részletezték.

Ez hibahatáron túli változás, de egyrészt az ellenzék töredezett, másrészt a Fidesztől elvándorló szavazók az ismeretlen pártpreferenciájúak, azaz a bizonytalanok, a válaszmegtagadók és a passzívok irányába mozdultak el – olvasható a közleményben.

Ez utóbbi szavazói réteg 2023. január és 2024. január között 3 százalékponttal emelkedett – jegyezték meg.

Az eredmények szerint az ellenzéki oldalon nem történt változás, a második legerősebb pártra, a Demokratikus Koalícióra a teljes népesség 12, a biztos szavazó pártot választók 20 százaléka szavazna.

A teljes népességben két további párt lépné át az 5 százalékos parlamenti belépési küszöböt: a Mi Hazánk Mozgalom 6, valamint a Momentum Mozgalom 5 százalékkal – közölte az IDEA, hozzátéve, hogy a választáson biztosan részt vevő, pártot választani tudó választói rétegben még a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is 5 százalékos támogatottsággal rendelkezik.

Valódi Hírek