Kótyagos lett a forint az MNB alelnökének meglepő bejelentése után

Nehezen stabilizálódott a hazai fizetőeszköz.

Az eddigi 75 bázispontos kamatcsökkentési ütem után most akár egy 100 bázispontos csökkentés is felmerülhet – többek között erről beszélt szerda délelőtt Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a bécsi Euromoney konferencián.

A bejelentés után háromnegyed 10 körül az eurót 380,85 forint környékén jegyezték, a hazai fizetőeszköz gyengült és szüksége volt némi időre, hogy stabilizálódjon.

Cikkünk írásakor, 11 óra 40 perckor az euró jegyzése 380,2, a dollár jegyzése 350,02, amíg a svájci frank jegyzése 406,45 forint körül mozgott.

A monetáris tanács mellesleg már decemberben tárgyalt a 75 és 100 bázispontos kamatcsökkentésről, végül azonban egyhangúlag az előbbi mellett döntöttek, így az alapkamat 10,75 százalékra csökkent.

A forint megingásában többek között az is szerepet játszhatott, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke közölte: nem kötnek politikai alkut a magyar kormánnyal Ukrajna pénzügyi támogatásáért, így továbbra is zárolva marad 20 milliárd eurónyi uniós forrás.

(via portfolio.hu/MTI/Nyugati Fény)

Valódi Hírek