Döbbenet: A miniszter testvére szerezhette meg a Balaton-part egy részét

Újabb villák épülhetnek a tóparton.

Az állam 2022-ben adta el a zánkai üdülőt. Ha netán kétségeink lennének:

a közpénzből újabb nagy halak gazdagodhatnak.

A 16 ezer négyzetméteres tóparti ingatlan tulajdonosainak kilétét eddig homály fedte – tavaly nyáron két „magántőkealap” szerezte meg a hatalmas értékű területet. A 24.hu kiderítette, hogy

az érdekeltségek mögött Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter testvérének köre található.

Ráadásul a zánkai önkormányzat a tulajdonosoknak kedvező átminősítésével kevesebb zöld területet kell megtartani, az ingatlan beépíthetőségét pedig megnövelték.

A Balaton-parti ingatlan az 1970-es évektől 2015-ig a MÁV üdülőjeként szolgált. A telket a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. mindössze 574 millió forintért értékesítette 2022-ben. A területet egy, az árverés előtt pár hónappal alapított cég, a Goro Maxi Kft. vette meg.

Majd az ingatlant két magántőkealap szerezte meg. A magántőkealapokról tudni kell, hogy tulajdonosaik anonimitást élveznek, amióta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatbázisában már nem kereshetünk rá a cég mögött állók neveire.

A két alapból az egyik, a Trustify I. Magántőkealap, amelyet az Opten cégadatbázisa szerint mindössze négy nappal az előtt alapítottak, hogy a Goro Maxi Kft. egyik tulajdonosa lett, Nagy Márton testvérének, Nagy Szilárdnak az üzleti köreihez köthető.

A másik a GloCap I. Gazdaságfejlesztési Magántőkealap. A társaság a Nagy Márton miniszter felügyelete alatt álló MFB Csoport által elindított városi tőkealapok egybeolvadásával jött létre.

Így hát a két testvér két magántőkealap mögé bújva szerezte meg az értékes ingatlant, ahol – valószínűleg a természeti környezetet nem kímélve – újabb Balaton-parti villákat húzhatnak majd fel.

 

Valódi Hírek