Most derült ki: Hatalmas a baj, Orbánék gigantikus költségvetési hiányt hoztak össze

Úgy eladósították az országot, hogy az unokáink is nyögni fogják.

Másfélszeresére nőtt az eredetileg 3,9 százalékos költségvetési hiány a 2023-as évben. A 3,9 százalékos hiánycélt októberben egyszer már 5,2 százalékra emelték, de ezt sem sikerült betartani: ahogy az év utolsó előtti napján közzétett adatokból kiderült: a költségvetés hiánya végül gigantikus, 5,9 százalékos lett.

Ez azt is jelenti, hogy Magyarországot mostani állapotában nem vennék fel az Európai Unióba, hiszen az egyik legfontosabb maastrichti kritérium a 3 százalék alatti költségvetési hiány.

A katasztrofális államháztartási számokat Orbánék igyekeztek a lehető legkevésbé látványos időpontban közölni, amikor mindenki ünnepel és rokonokat látogat, és nem az ország gazdasági helyzetével foglalkozik.

A Portfolio szerint nem is az a legmeglepőbb, hogy a hiány végül 5,9 százalék lett, hanem hogy októberben még 5,2 százalékra emelte meg a kormány.

„Már ez sok mindent elárul a költségvetési fegyelemről, a fiskális politika hitelességéről, valamint a kormányzati tervezések, előrejelzések minőségéről.

Felmerül ugyanis a kérdés, hogy októberben mi volt a kormány szándéka, amikor döntött a hiánycél emeléséről és ha az 5,2 százalékra emelt akkori GDP-arányos tervet a kormány komolyan vette volna, akkor miért nem tett hathatós pótlólagos lépéseket a cél betartása érdekében”

– írja a gazdasági lap.

A magyar állam a költségvetési hiányt fedező hitelekre egyre magasabb kamatot fizet, még a GDP 100 százaléka felett eladósodott Görögország is olcsóbban jut hitelhez, mint a a GDP arányosan 80 százalékos államadóssággal rendelkező Magyarország.

Valódi Hírek